Nekada, krv iz pupčane vrpce je odbacivana sa placentom kao medicinski otpad. Tokom poslednjih nekoliko decenija pokazalo se da krv iz pupčane vrpce sadrži matične ćelije i rane prekursore ćelije koje se mogu koristiti za spasonosnu transplantaciju matičnih ćelija za decu i odrasle kojima je potrebna transplantacija matičnih ćelija.

Krv iz pupčane vrpce je tolerantnija prema novom domaćinu i može se koristiti bez potpunog podudaranja, pružajući bolji pristup transplantaciji za pacijente koji ne mogu da pronađu odgovarajućeg donora.

Kako se krv iz pupčane vrpce koristi u medicini?

Transplantacija hematopoetskih matičnih ćelija može biti efikasna terapija za pedijatrijske i odrasle pacijente sa određenim karcinomima, imunim nedostacima, sindromima otkazivanja koštane srži i nekim genetskim bolestima uključujući urođene greške metabolizma i hemoglobinopatije.

Tradicionalno, matične ćelije koje se koriste za transplantaciju dobijaju se iz koštane srži ili krvi. U skorije vreme, krv iz pupčane vrpce je postala alternativni izvor matičnih ćelija za transplantaciju.

Glavno ograničenje terapije transplantacijom matičnih ćelija je mogućnost pronalaženja odgovarajućeg donora. Samo 20 do 25% pacijenata kojima je potrebna transplantacija ima rođaka koji je „podudaran“ i može im poslužiti kao donator. Od onih koji nemaju srodnog donora, samo 10 do 50% pacijenata će pronaći odgovarajućeg nepovezanog donora koštane srži kroz.

Transplantacija krvi iz pupčanika ne zahteva tako strogo podudaranje kao koštana srž, tako da mnogi pacijenti koji ne mogu da pronađu odgovarajućeg davaoca koštane srži mogu pronaći odgovarajućeg davaoca krvi iz pupčanika. Procenjuje se da se svake godine širom sveta obavi više od 4.000 transplantacija krvi iz pupčanika.

 Krv iz pupčane vrpce se takođe proučava kao izvor matičnih ćelija za druge svrhe, uključujući regenerativne terapije za tkiva oštećena povredom ili bolešću. Međutim, ovo su nedokazane procedure i trenutno su predmet istraživanja koja su u toku.

Kako se prikuplja i čuva krv iz pupčane vrpce?

Krv iz pupčane vrpce može se uzeti bez rizika za majku ili bebu, davaocu. Krv iz pupčane vrpce se može uzeti iz placente, bilo tokom treće faze porođaja ili u roku od 10 do 15 minuta nakon porođaja posteljice, sterilnim probijanjem jedne od pupčane vene iglom i omogućavanjem krvi iz pupčane vrpce da se iscedi u sterilnu vreću koji sadrže antikoagulans za sprečavanje zgrušavanja.

Nakon sakupljanja iz placente, neke od crvenih krvnih zrnaca se obično uklanjaju, a zapremina krvi iz pupčanika se smanjuje.

Za dugotrajno skladištenje, ćelije se podvrgavaju specijalizovanim postupcima zamrzavanja i čuvaju se u specijalnim zamrzivačima pod tečnim azotom. Maksimalno vreme skladištenja ili datum isteka nije poznat, ali ćelije će verovatno ostati upotrebljive decenijama. Jedinice krvi iz pupčanika iz javnih banaka uspešno su presađene i nakon 18 godina skladištenja.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za gasove i grčeve kod beba TikTok/enchantednanny