Tokom pripreme za porođaj mame imaju mnogo pitanja, dilema, strahova, pa ih čak mogu zabrinuti i procedure koje su uobičajene. Iako je najsrećniji događaj u životu, porođaj može da bude izazovan, pa je zato važno informisati se i učiniti sve to je potrebno kako bi sam proces bio lakši i bezbolniji.

Babica i patronažna sestra KristinaLazarević za Yumamu odgovara važna pitanja o porođaju o kojima razmišljaju mnoge trudnice. Jedno od njih je i da li rađanje posteljice dodatno boli, kako izgleda i koliko može da traje:

"Rađanje posteljice ne boli i obavlja se nakon rađanja bebe. Posteljica se rađa tek kada se sama odvoji od materičnog zida. Kako bi se ona rodila, potrebno je da mama još jednom napne kao i kada je rađala bebu. Zajedno sa mamom (ona se napinje), babica lagano izvlači posteljicu. Samo rađanje traje jako kratko i ono što nam je bitno je da posteljica bude cela, sto će ustanoviti i lekar i babica." - otkriva Kristina Lazarević.

Pored rađanja posteljice, nakon porođaja jedan od važnijih činova je i presecanje pupčane vrpce - posebne veze između mame i bebe. Sve više stručnjaci savetuju da pupčanik ne treba odmah preseći, već sačekati nekoliko minuta - babica Kristina nam odgovara zašto je to važno:

"Odloženo presecanje pupčanika je dobro zbog dejstva matičnih ćelija i gvoždja koje se nalaze u krvi pupčanika. Samim odloženim presecanjem koje traje oko 3 minuta, bebi se u krvotok vraća krv iz posteljice i pupčanika a ona ima brojne benefite po zdravlje bebe. Uz povećavanje koncentracije krvi raste i nivo gvožđa u bebinom krvotoku, a samo gvožđe ima veliku ulogu u kognitivnom i motoričkom razvoju bebe, a naravno i prevenciju anemije.

Babica Krstina Lazarević je osnovala i udruženje koje se bavi psihofizičkom priprema trudnica za porođaj, pa smo je pitali koje vežbe mogu pomoći mami da se lakše porodi?

"Imamo dosta vežbi koje mogu pomoći mami za lakši porodjaj. Ali nam je osnova da je mama dobro i da vežba onoliko koliko joj prija. Na primer, lagana šetnja, hodanje uz stepenice je jako dobra priprema za predstojeći porođaj. Vežbe na pilates lopti, gde mama pomera samo karlicu put napred, put nazad i u krug su dobre. A takođe iskorak sa loptom pomaže za pripremu karličnog dna." 

Kristina Lazarević je babica i mama troje dece, iza sebe ima tri prirodna porođaja, a kako navodi, iz velike ljubavi i želje za edukacijom osnovala je "Udruženje Babica i mama" koje se bas bavi psihofizickom pripremom za porođaj, kako bi trudnice sigurne otišle na svoj porođaj i srećno dočekale svoje najmilije.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

Prevremeno rođena beba 1. rođendan TikTok/growingleoathome

(Yumama/T.A.S.)