Jedna od stvari kojih se mnoge buduće mame plaše u trudnoći je da se bebi obmota pupčana vrpca oko vrata. Ono što treba da znate je da ova pojava baš i nije retkost, te da se dešava u oko 20 do 25 odsto slučajeva, ali ona ne znači uvek da je beba u opasnosti.

Pupčana vrpca duga je u proseku oko 50 do 60 centimetara, povezuje plod i posteljicu i omogućava ishranu bebe unutar materice, preko nje do bebe dolazi i kiseionik, a takođe služi i za izlučivanje otpadne materije. Disajni tok bebe nakon rođenja počinje nakon presecanja pupčane vrpce, zbog čega postoji vremenski ograničeni rok do kada se ona mora preseći.

Obmotana pupčana vrpca oko vrata bebe može da se primeti tek na porođaju, ali se može primetiti i ranije.

Kako se utvrđuje da li je pupčanik oko bebinog vrata

Naziv za ovakvo stanje je Nuchal cord - bilo da se radi o jednoj omči, ili više puta obmotanom pupčaniku. Jednom obmotana pupčana arterija se javlja u 20 odsto trudnoća. Retko je fatalna po plod i nije razlog ni za kakvu intervenciju, a može da se dijagnostikuje ultrazvučnim pregledom.

Prema podacima nekih istraživanja, svaka treća beba se rađa sa ovakvim problemom.

Šta ako je pupčanik oko vrata

Merenjem protoka krvi kroz arteriju pupčanika - Color Doppler (kolor dopler) pregledom, posle 25. nedelje trudnoće, dijagnostifikuje se vitalnost bebe. U tom periodu, pored merenja protoka krvi kroz pupčanik, sagledava se kompletna anatomija bebe.

Pupčana vrpca oko vrata je relativno česta pojava, ali ne treba se plašiti. Svakako, najbolje je da o svemu što vas interesuje ili plaši razgovarate sa svojim lekarom, to će vas najbolje umiriti.

BONUS VIDEO:

Kako izgleda porođaj TikTok/ionelennox

(Yumama/N. Z.)