Mogućnost da vizualizujete šta se dešava u grliću materice, posebno ako se prvi put porađate, može vam pomoći da osetite više kontrole nad procesom. Saznajte više o tome kako proširenje grlića materice napreduje tokom faza porođaja.

Dilatacija grlića materice

Tokom porođaja, lekar mora da proveri vaš grlić materice da bi pratio kako vaš porođaj napreduje. Porođaj se dešava u tri faze, ali do dilatacije grlića materice dolazi samo u prvoj fazi porođaja. Tri faze porođaja su:

  • Prva faza: Stanjivanje i proširenje grlića materice se dešavaju tokom ove faze, koja se dalje može podeliti na tri faze: ranu fazu, aktivnu fazu i prelaznu fazu.
  • Druga faza: Tokom druge faze, trudnica gura i rađa bebu.
  • Treća faza: Trudnica isporučuje placentu nakon porođaja.

Prva faza 

Tokom prve faze porođaja, grlić materice se otvara i stanji, što omogućava va**nalni porođaj. Prva faza porođaja dalje se deli na tri faze: ranu fazu, aktivnu fazu i prelaznu fazu.

Rana faza

U ovoj fazi, grlić materice se širi na oko 3 ili 4 centimetra. Vreme između kontrakcija kreće se od pet minuta do 30 minuta, a kontrakcije traju oko 30 do 45 sekundi svaka. Ova faza može trajati dugo i obično uključuje blage kontrakcije, tako da mnoge žene ovu fazu provode kod kuće. Faza traje oko 6 do 10 sati za prvorotke i 2 do 5 sati za one koje su se ranije rađale.

Aktivna faza

Aktivnu fazu karakterišu kontrakcije koje su intenzivnije i češće, koje se javljaju na svakih 3 do 5 minuta. Porođajni bol može zračiti oko stomaka, leđa i butina. Vaš grlić materice je takođe proširen oko 4 do 7 centimetara. Žena koja se nikada ranije nije porađala može biti u aktivnom porođaju oko 3 do 6 sati; ona koja je rađala ranije može biti potrebno 1 do 3 sata.

Faza tranzicije

Najintenzivnije kontrakcije se javljaju u prelaznoj fazi - i potencijalno mogu izazvati osećaj mučnine, pritiska u karlici, drhtanje i umora. U ovoj fazi, grlić materice će završiti stanjivanje i proširiti se na punih 10 centimetara. Ova faza može trajati od 10 minuta do dva sata.

Dilatacija grlića materice u prvoj fazi porođaja

  • Rana faza: grlić materice će se proširiti sa 1 cm na 3-4 cm sa blagim kontrakcijama.
  • Aktivna faza: grlić materice se širi oko 4 do 7 centimetara, a kontrakcije postaju intenzivnije i pravilnije.
  • Prelazna faza: grlić materice se širi na 10 cm. Ova faza se završava kada grlić materice dostigne 10 cm i potpuno je proširen.

Druga faza porođaja

Vaš grlić materice je potpuno proširen na 10 centimetara tokom ove faze porođaja i beba se spušta niz porođajni kanal. Na kraju, vaše telo počinje da gura (vaš zdravstveni radnik može da vas nauči da gurate ako ste imali epiduralnu) i vi rađate bebu.

Treća faza porođaja

Nakon porođaja, imaćete još nekoliko kontrakcija koje će vam pomoći da rodite placentu. Ova faza obično traje samo nekoliko minuta, ali može potrajati i do sat vremena bez intervencije. Kada se posteljica isporuči, vaš grlić materice će započeti proces vraćanja na veličinu pre porođaja. Međutim, kako se vaša materica ponovo smanjuje u narednih šest nedelja, vaš grlić će takođe ostati blago otvoren i doživećete krvarenje slično menstruaciji, lohije. Negde oko šest nedelja, kada se vaša materica vrati na veličinu pre trudnoće, vaš grlić bi trebalo da se zatvori i nastaviće sa blagim otvaranjem i zatvaranjem sa vašim menstrualnim ciklusom nakon porođaja.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Gde beba najviše voli da spava TikTok/qbonmike