Da li ste znali da se samo tri do pet procenata beba rađa na datume kada je termin porođaja? Iskustvo je različito za sve, pri čemu neke žene doživljavaju mnogo ranih znakova da je porođaj počeo, dok druge imaju vrlo malo upozorenja pre nego što počne aktivni porođaj.

Kako znate kada se porađate, da treba da krenete u bolnicu - pitanja su na koja odgovara portal www.everymum.ie? Ovo je osam ključnih znakova na koje trudnice treba da obrate pažnju, tako da možete imati predstavu šta da očekujete.

1. Promena oblika stomaka i novi osećaj
Rani pokazatelj da će porođaj uskoro početi može uključivati promenu izgleda vašeg stomaka. Takođe biste se mogli osećati kao da se teže krećete i da će vam toalet možda trebati čak i više nego inače, jer se bebina glava sada gura nadole na vašu bešiku. Ovo se dešava kada se beba pomera ispod grudnog koša i postavlja u položaj glave nadole u karlici u pripremi za porođaj. Ovo je poznato kao „osvetljenje“ i povezano je sa otpuštanjem pritiska na dijafragmu, tako da se možda osećate kao da možete malo lakše da dišete.

2. Povećan vaginalni iscedak
Vaginalni sekret se sastoji od sekreta iz grlića materice, starih ćelija iz zidova i normalne bakterijske flore. Iscedak tokom trudnoće je obično bele ili prljavo bele boje i može se povećati kako se termin bliži.

3. Brakston Hiks
Pre nego što počne „pravi“ porođaj, možda ćete imati lažne porođajne bolove, poznate kao Brakston Hiksove kontrakcije, koje su način da se vaše telo pripremi za pravu stvar. Ove nepravilne kontrakcije materice su uglavnom bezbolne i mogu se iskusiti tokom trudnoće, iako su češće u kasnijim fazama.

4. Neobična energičnost
Neke buduće mame dobiju nalet energije u poslednjim danima pre nego što beba stigne, a vi biste mogli da osetite iznenadnu želju da počnete da čistite ili uređujete kuću. Ovaj osećaj se često naziva „gnežđenjem“.

5. Opšta slabost
Mnoge žene osećaju bol u leđima ili težak osećaj sličan menstrualnim grčevima neposredno pre početka porođaja. Bol se javlja zato što vam se mišići istežu, a zglobovi pomeraju - telo se priprema za rođenje bebe. 

6. Pucanje vodenjaka
Kada porođaj počne, možete osetiti curenje bistre i ružičaste tečnosti iz vagine. Ovo spontano pucanje membrane ili „pucanje vode“ dešava se kada se amnionska kesa koja okružuje bebu pukne i tečnost iscuri kroz vašu vaginu.

7. Kontrakcije
Tokom kontrakcije, mišići u materici se skupljaju i bol se povećava. Ako stavite ruku na stomak, trebalo bi da osetite da postaju sve jače. Kada se mišići opuste, bol nestaje i vaša ruka će osetiti kako tvrdoća popušta. Kontrakcije guraju vašu bebu nadole i otvaraju vaš grlić materice spreman da vaša beba prođe.

Kada treba da odete u bolnicu:

Kada su vaše kontrakcije u razmaku od pet minuta, jake i redovne.
Ako se vaša beba ne kreće toliko kao obično.
Ako vam pukne vodenjak.
Ako krvarite iz vagine.
Ako se osećaj pritiska povećava i počinjete da osećate potrebu da se napnete.
Ako se ne osećate dobro ili mislite da nešto nije u redu.

BONUS VIDEO

Adriana mesec i po nakon porođaja Instagram


Izvor: Yumama