Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad hormoni zaplešu

Potvrdu da je žena ostala u drugom stanju, najčešće daju nelagodni pratioci trudnoće. Ipak, kada biste znali šta se sve u vašem telu događa, shvatili biste neophodnost tih pojava i promena

  Izvor: Foto: Profimedia

Koliko god da se radujete novom životu koji ste stvorili, nekada tu sreću može da pokvari dosadna mučnina, stalno osećanje umora, pospanost i slično. Drugi trimestar prate bolovi u leđima, vratu i nogama, dok u trećem možete da očekujete nesanicu, gorušicu i pojavu strija. Zvuči vam obeshrabrujuće? Ne brinite, imamo rešenje za većinu vaših „trudničkih" problema.

Prvi trimestar

Umor

Kada žena ostane u drugom stanju, njeno srce pojačano radi, a puls se ubrzava za 10-15 otkucaja u minutu. Telo se navikava na drugačiji rad i menja način «upotrebe» raznih elemenata: vode, belančevina, masnoće. Uostalom, pomislite samo kako biste se osećali kada biste vaš rutinski posao morali da obavljate na potpuno nov način i u izmenjenim uslovima. Sigurno biste se osećali umorno. Upravo to se dešava i vašem telu, pa ono umorom reaguje na nastalu promenu.

Šta može da vam pomogne?

Možda će vam zvučati smešno, ali se ipak naviknite da ranije pođete na spavanje, a da ustajete kasnije (naravno, ukoliko vam to obaveze dozvoljavaju). Takođe, odmarajte se nekoliko puta u toku dana. Usaglasite odmor sa dnevnim vežbama. Brza šetnja je idealna. Vežbama stimulišete cirkulaciju i omogućavate snabdevanje kiseonikom i ishranu celog tela.

Ako vaš posao zahteva dugo stajanje, pokušajte da pravite kraće pauze, koje ćete da iskoristite tako što ćete sedeti sa podignutim nogama. Suprotno tome, ako dosta vremena provodite sedeći, onda pravite kratke pauze kako biste prošetali. Hranite se kvalitetno, po principu: više manjih obroka.

Mučnina i povraćanje

Uzroci za pojavu ove neprijatnosti su brojni i razlikuju se od trudnice do trudnice. Prema nekim istraživanjima, i emocije mogu da utiču na pojavu jutarnjih mučnina, pa je taj problem  izraženiji kod trudnica koje su neraspoložene, nezadovoljne svojim stanjem, izložene stresu, nervozi.

Ublažite jutarnje mučnine

Američko udruženje trudnica predlaže hranu koja bi mogla da pomogne u ublažavanju ovog nelagodnog problema. Može da se konzumira hladna hrana - poput sendviča, sirovog voća i povrća, ili hladnih salata, ali bez dodataka preliva. Naravno, ne bi smela da bude začinjena ili da ima jaku aromu, pa je u tom smislu odličan predlog blaga supa ili pečeni krompir, kao i krekeri ili perece

Ipak, najčešće su okrivljeni hormoni, zbog čijeg promenjenog nivoa u organizmu mnogi organi drugačije rade - kao, na primer, organi za varenje. Ako vam je za utehu, od jutarnjih mučnina i povraćanja pati oko 80 odsto trudnica, i to češće prvorotke i mame koje čekaju više beba.                                                

Šta može da vam pomogne?

Jedite više manjih obroka i ne ostavljajte želudac potpuno praznim, ali se nemojte ni prejedati. Uveče pojedite obrok koji se duže vari (posna mesa, sir), kako ujutru ne biste imali osećaj praznog stomaka. Ako vas pomenuta neprijatnost uporno prati, naviknite se da pre nego što ustanete iz kreveta pojedete nekoliko krekera i popijete blag čaj. Izbegavajte prženu i začinjenu hranu, ili bilo koju vrstu hrane koja bi dovela do problema sa varenjem. Ako je povraćanje učestalo i ne dozvoljava zadržavanje hrane i tečnosti u želucu tokom dužeg perioda, tako da dovodi do jake malaksalosti i dehidratacije, tada morate da se javite doktoru. Ne uzimajte lekove protiv mučnine na svoju ruku, već se obavezno konsultujte sa vašim lekarom.


Učestalo mokrenje

Osim povećanog rada bubrega, na učestalo mokrenje utiče i povećanje materice, koja pritiska bešiku. Ovaj problem muči sve trudnice u prvom trimestru, dok ćete u drugom - kada se materica podigne, malo odahnuti. No, u završnici trudnoće očekujte da ćete trčkarati u toalet svaki čas, jer će beba da se spusti i svojom težinom opterećuje vašu bešiku.

Šta može da vam pomogne?

Smanjite unos tečnosti pre spavanja, kako biste sebe poštedeli noćnih poseta toaletu. Svaki put kada mokrite, pokušajte u potpunosti da ispraznite bešiku. Tehnika naginjanja tela prema napred, dok ste na WC šolji, omogućava da obavite posao do kraja. Nikada nemojte da odlažete mokrenje, da trpite, jer ste tako u riziku od nastanka bakterijskih infekcija. Takođe, ne pokušavajte da smanjenjem unosa tečnosti rešite problem, jer je ona neophodna za normalno funkcionisanje bubrega. U slučaju da vam mokraća nekontrolisano «beži» kada kijate, kašljete ili se smejete, nosite uložak i redovno ga menjajte.

Bolne grudi

Već na samom početku trudnoće, grudi će vam se uvećati, ali postaće i bolne. To je normalna pojava, usled pojačanog lučenja hormona estrogena i progesterona. Povećavaju se i mlečne žlezde i nagomilava se masno tkivo. Kako se u trudnoći povećava volumen krvi i prokrvljenost svih organa, pa i dojki, ispod kože mogu da se pojave vene.

Šta može da vam pomogne?

Nosite grudnjak koji vam grudi drži čvrsto, ali pazite da ne bude pretesan (ukoliko vam grudi «kipe» iz njega, moraćete da kupite veći). Dobar grudnjak onemogućava istezanje dojki i samim tim smanjuje bol u njima. Isprobajte nekoliko modela pre nego što se odlučite koji ćete da kupite. Najvažnije je da vas ne žulja, ne grebe i ne iritira bradavice i kožu dojki, da ne pritiska i ne "gužva" (savija) bradavice i, naravno, da je od pamuka.

Glavobolja

Premor, slabovidost, prestanak uzimanja kafe, uznemirenost i napetost i, naročito, hormonalne promene - smatraju se mogućim uzrocima glavobolje tokom graviditeta. Krajem trudnoće, jaka glavobolja koja dovodi do slabljenja vida i "pomračenja svesti",  može da ukazuje na nastanak preeklampsije (stanje koje prati povišen krvni pritisak, oticanje ruku i nogu i izlučivanje belančevina putem mokraće).

Šta može da vam pomogne?

Odmor i opuštanje su često najbolji lek protiv glavobolje. Kada  osetite da glavobolja počinje, najbolje je da odmah, ukoliko ste u mogućnosti, zamračite prostoriju i legnete. Ne morate da spavate (možda i nećete moći zbog bolova), ali se opustite i zamišljajte neke lepe prizore. Hladne obloge na vratu takođe mogu da pomognu. Glavobolju nemojte sami da lečite tabletama protiv bolova, bez prethodne konsultacije sa ginekologom. Proverite i dioptriju (često se promeni u trudnoći), jer je ona jedan od češćih uzroka glavobolje. Izbegavajte stres i često se odmarajte.

Vrtoglavica i nesvestica

Vrtoglavicu može da izazove umor, stres, glad, naglo ustajanje iz ležećeg ili sedećeg položaja, boravak u zatvorenim i zagušljivim prostorijama, dugotrajno stajanje u mestu. Nesvestica takođe može da nastane kao posledica niskog nivoa šećera u krvi ili anemije (nizak nivo gvožđa u krvi).

Šta može da vam pomogne?

Nikada nemojte naglo da menjate položaj tela, već to činite postepeno (kao usporen film). Dajte svom organizmu šansu da se prilagodi promeni. Posle četvrtog meseca trudnoće, budite oprezni i nemojte da ležite na leđima. Spavajte na strani, ili se u krevetu uspravite pomoću nekoliko jastuka. Ako ste se u toku noći okrenuli na leđa, pre nego što ustanete iz kreveta - ostanite na levom boku nekoliko minuta, ležeći.

Pokušajte da izbegnete dugotrajno stajanje. Ako morate da stojite, onda se bar malo pomerajte u mestu, kako biste stimulisali cirkulaciju. Da održite nivo šećera normalnim, uzimajte zdravu hranu u malim količinama, više puta u toku dana. Odaberite namirnice bogate složenim ugljenim hidratima (hleb, testo, sveže voće i povrće, žitarice), umesto hrane koja je bogata prostim ugljenim hidratima (šećer).

Ako se nesvestice ponavljaju, obavezno se obratite lekaru. Ukoliko se radi o anemiji, doktor će da vam preporuči promenu ishrane i predloži uzimanje nekog od preparata gvožđa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica