Moli Mej (23) otkrila je da joj je zatvor nakon porođaja bio teži od samog rađanja bebe. Bivša influenserka i zvezda rijalitija otkrila je da nije mogla devet dana da ima stolicu, nakon što je rodila ćerkicu Bambi.

"Zatvor koji sam imala prve nedelje, bio je najveći pakao. Osećala sam se jako loše, fizički nisam mogla da se krećem", ispričala je Mej.

Kao razlog navodi što je nakon vaginalnog porođaja i epiduralne anestezije izgubila "svaku sposobnost da se napinje".

Ovo nije redak slučaj, prema upustvu NHS, nije neubičajno da nove mame imaju problem sa stolicom nakon porođaja. Finaska studija iz 2021. godine otkrila je da žene koje su se vaginalno porađale imaju manje (47 odsto) verovatnoće da će patiti od zatvora u odnosu na žene koje su imale carski rez (57 odsto).

Lekar i pisac dr Nisong Asanga ističe da je najveći problem što se zatvor javlja kao posledica nedovoljnog unosa hrane i vode nekoliko sati pre porođaja. Takođe, veliki je uticaj lekova protiv bolova i anestezije koji takođe mogu da smanje funkciju rada creva.

žena-bol stoamka-toalet.jpg
Shutterstock Problem sa zatvorom

Asanga savetuje šta najviše može da vam pomogne da ublažite zatvor nakon porođaja:

  • Hidratacija i ubacivanje što više vlakna u ishranu - preporučuje se da jedete što više svežeg voća, povrća, salate, žitarice, hleb od integralnog brašna i da pijete što više vode, posebno odmah nakon porđaja.
  • Radite blage vežbe i masažu stomaka - Fizijatar Helen Olari savetuje da ukoliko je previše rano za vežbe, najbolje je da blago masirate stomak u smeru kazaljke na satu kako bi pokrenuli rad creva. Još jedna stvar može da pomogne kada odete u toalet - stavite stopala na malu stolicu kako bi vam kolena bila viša od kukova i nagnite se napred.
  • Pokušajte sa blagim laksativom, ali samo na preporuku lekara

Razgovarajte sa doktorom ukoliko zatvor potraje. Jako je važno da nakon porođaja imate stolicu što pre, kako bi se na prvom mestu izbegle moguće infekcije.

(Yumama)