Epiduralna anestezija koristi se prilikom porođaja kako bi se blokirao bol iz materice i va*ine. Epidural ubrizgava anesteziolog u epiduralni prostor između kičmenog stuba, a dejstvo traje od 60 do 120 minuta, tako da se ubrizgava nekoliko puta dok traje porođaj.

Može da se daje tokom prirodnog porođaja ili carskog reza, a trudnica ostaje svesna, jer anestezija deluje samo na određeni deo tela, tj. lokalno.

Sve više trudnica odlučuje se za ovu vrstu anestezije na porođaju, a babica Pip Dejvis je na svom Instagramu objavila nekoliko iznenađujućih činjenica o epiduralu.

Svrab

Može se desiti da nakon ubrizgavanja epiduralne anestezije osetite svrab, ali to je normalno. Svakako, može se dati lek koji će ublažiti svrab. Rashlađivanje može pomoći da se osećate prijatnije.

Krvni pritisak

Nakon ubrizgavanja epiduralne anestezije krvni pritisak se snižava, pa se može javiti potreba za davanjem infuzije porodilji jer nizak krvni pritisak može da utiče i na bebu. Na visinu pritiska se stalno motri i lako se može reagovati ako ima potrebe.

Bešika

Pošto nećete osećati bol zbog anestezije, ne možete da osetite ni kada vam je puna bešika, jer epidural utiče i na okolne nerve. Zbog toga se najčešće stavlja kateter pomoću kojeg se prazni bešika.

Prestanak dejstva

Obično je potrebno oko osam sati da bi potpuno prošlo dejstvo epidurala, tj. da biste izbacili anesteziju iz organizma.

Efikasnost

Za većinu žena je epiduralna anestezija veoma efikasna u otklanjanju porođajnog bola, ali prema Udruženju akušerskih anesteziologa, procenjuje se da kod jedne od deset žena pored epidurala postoji potreba za još nekim sredstvom za ublažavanje bola.

Intervencija

Epidural ne povećava šanse da će porođaj morati da se obavi carskim rezom, ali povećava šanse za potrebom da se koriste vakuum ili foceps, kako bi se beba izvukla iz porođajnog kanala.

Pokretljivost

Primanje epidurala može da ograniči pokretljivost porodilje, ali to ne znači baš da mora da se leži na leđima u krevetu. Babica Dejvis ističe da je važno da se ena ipak malo uspravi u krevetu uz pomoć jastuka, naslona...

BONUS VIDEO:

Kako se aplikuje epidural pred porođaj TikTok/birthaddictdoula

(Yumama/N. Z.)