Nekada kada nije bilo dovoljno istraživanja, lekarskih pregleda, dostupnih suplemenata, ali nisu ni znali šta sve može da utiče na plod, ponašanje trudnica bilo je drugačije. Danas su mnoge od ovih stvari zabranjene u trudnoći jer je poznato da nisu dobre po mamu i bebu.

Evo kojih 10 nečuvenih stvari su nekada radile trudnice:

1. Pile su vino i šampanjac - "Magični mehurići" su smatrani idealnim načinom da se rešite jutarnje mučnine. Oni koji su siromašniji mogli bi da piju pivo od đumbira – i to su radile trudnice u nekim delovima sveta. Nije bilo poznato koliko alkohol može negativno da utiče na plod.

2. Pušenje cigareta - Pre nekoliko decenija, pepeljare u prenatalnim klinikama bile su uobičajena pojava. Danas je poznato da pušenje u trudnoći može da izazove niz negativnih posledica po plod.

3. Fizička aktivnost - Bilo koja vežba se smatrala opasnom za nerođenu bebu - čak i brzo hodanje je bilo zabranjeno. Naravno, sada znamo da to nije tačno: zdrava aktivnost je neophodna za trudnice. Sa druge strane, odlazilo se u drugu krajnost gde su žene naporno radile sa velikim trudničkim stomakom u poljima, dizale teško i bavile se fizičkim radom, što takođe nimalo nije bezbedno u trudnoći.

4. Nisu šišali kosu i nisu podizali ruke - Verovalo se da odsecanjem kose trudnica može da "preseče" život svojoj bebi, a dizanje ruku uvis, može da se zaplete pupčana vrpca oko njegovog vrata. Za ovo nema nikakvih dokaza, to je samo neosnovano narodno verovanje.

5. Uzimanje lekova bez osnova - Nije bio istražen uticaj mnogi lkova na plod kao danas, kao što su antibiotici i lekovi protiv bolova.

6. Trudnicama se preporučivalo da ne prisustvuju sportskim događajima. Verovalo se da pod sportskim uzbuđenjem trudnica može postati previše zabrinuta i ugroziti zdravlje bebe. Bilo je zabranjeno i gledanje takmičenja na TV-u!

7. Misliti samo na dobre stvari - Trudnice su bile strogo upućene da oteraju sumorne i tužne misli: lekari su verovali da se loše emocije prenose na bebu.

BONUS VIDEO:

Mama koja ima 25 godina trudna je bez prestanka od 2014 TikTok/thechavezfamilyy

(Yumama/T.A.S.)