Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POROĐAJ VAKUUMOM: Radi se u slučaju da prirodni zastane, a evo kako izgleda procedura i na šta treba da budete spremne

Autor Radmila Ilić

Nekada porođaj ne ide kako ste zamislili, pa se lekari odluče za upotrebu vakuuma, evo kako izgleda procedura i šta možete da očekujete.

 Porođaj Izvor: Shutterstock

Porođaj je potpuno prirodna stvar, ali ni buduća majka, a ni stručan lekarski tim nikada ne mogu da znaju u kom smeru će da krene. Nije retko da žena počne da se porađa prirodnim putem, a da zbog procene lekara ipak mora da se porodi hitnim carskim rezom, ali postoje i druge procedure kojima će lekari pokušati da pomognu da što pre rodite svoju bebu.

Jedan od tih načina je i korišćenje vakuuma. Tokom druge faze porođaja, kada buduća mama aktivno pokušava da izbaci bebu, ponekad se čini da proces porođaja ne ide. To može trajati satima. Pokušavate, gubite snagu i trpite velike bolove, ali beba ne dolazi. Lekari će pratiti vitalne znake bebe, a ukoliko vi ili vaša beba dođete u opasnost od produženog porođaja, a porođaj ne napreduje, postoji velika mogućnost da će se lekari odlučiti za pomoć vakuuma.

Ako su ispunjeni određeni uslovi - ako je glava vaše bebe dovoljno nisko u porođajnom kanalu i stoji u odgovarajućem položaju, vakuum bi mogao da pomogne vašoj bebi da se rodi.

U kojim situacijama se lekari odlučuju za pomoć vakuuma?

Vakum se može koristiti ako se:

  • Porođaj produžava ili se zaustavlja u drugoj fazi.
  • Otkucaji bebinog srca padaju ili naglo skaču.
  • Majka više ne može da gura, što zbog iscrpljenosti, što zbog zdravstvenog stanja.

Kako izgleda procedura porođaja sa vakuumom?

Pre same procedure bićete obaveštene o rizicima i prednostima korišćenja vakuuma, a lekari će tražiti vašu saglasnost. Ukoliko niste koristili epidural, ponudiće vam, a ponekad će morati i da urade epiziotomiju kako bi raširili porođajni kanal. Ukoliko vodenjak nije pukao, mogu ga probušiti.

Pažljivo će postaviti vakuum na pravo mesto na glavi vaše bebe, pazeći da ne zarobe vaginalno tkivo ispod njega. Prilikom vaše sledeće kontrakcije, primeniće vakum. Ideja je da vašu silu kontrakcije pojačaju silom vakuma, a pauziraće kada prođe kontrakcija.

Ako je vakuum odrađen uspešno, odvojiće aparat od bebe čim njena glava izađe, i nastaviće porođaj tako što svojim rukama pridržavaju bebu i pomažu joj da se lepo rodi.

 Babica, porođaj, žena
Babica pomaže ženi prilikom porođaja
Izvor: Shutterstock

Koje su prednosti vakuuma?

Kada su uslovi povoljni, vakuum će pomoći vašoj bebi da se izbavi iz okruženja bez kiseonika, a da vi prođete bez carskog reza. On je definitivno brža opcija od carskog reza, što je ponekad veoma važno.

Koji su rizici i moguće komplikacije za moju bebu?

Kratkoročni neželjeni efekti:

  • Edem skalpa - Otok vlasišta koji može da proizvede konusni izgled glave i obično prolazi u roku od nekoliko dana.
  • Modrice/Žutica - Vakum može da izazove modrice na koži glave, što povećava rizik od neonatalne žutice. Ovo uobičajeno stanje dovodi do privremenih promena na bebinoj koži (požuti) zbog povećanog bilirubina, što je opet posledica razgradnje crvenih krvnih zrnaca. Obično nestaje za nekoliko nedelja.
  • Kefalhematom - Skup krvi između bebinog vlasišta i lobanje, uzrokovan oštećenjen krvnih sudova. Pošto se skupljena krv nalazi na spoljašnjoj strani lobanje, ne utiče na mozak i smatra se manjom povredom. Rešava se za nedelju ili dve.

Ozbiljne komplikacije su retke, ali one mogu da uključuju:

  • Prelom lobanje - Lobanje novorođenčeta su meke i lakše ih je povrediti. Večina preloma su mali, zarastaju sami i ne izazivaju dugotrajna oštećenja. Međutim, teži prelomi mogu da izazovu krvarenje u mozgu, koje može da bude štetno. Neki od njih zahtevaju i operaciju.
  • Intrakranijalno krvarenje - Ovo je krvarenje u mozgu ili oko njega. Krvarenje u mozgu je retko, ali može da bude ozbiljno. Uobičajeni neželjeni efekti su apneja i napadi. Ređe, krvarenje može da izvrši pritisak na mozak i da uzrokuje njegovo oštećenje.
  • Subarahnoidalna hemoragija - Ovo se dešava kada vene na glavi puknu i krv se skuplja u vezivnom tkivu između lobanje i vlasišta. Zbog količine krvi koja se tamo može akumulirati, ovo stanje može da izazove hemoragični šok i smrt ako se ne prepozna i ne leči dovoljno brzo. Obično se postepeno razvija tokom dana nakon porođaja, a javlja se u otprilike 6 odsto porođaja uz pomoć vakuma.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica