Trudnice se pred porođaj suočavaju sa raznim dilemima, strahovima i nesigurnostima - "Da li će sve proći kako treba"; "Prvi put se porađam, ništa ne znam"; "Šta kada pukne vodenjak i krenu kontrakcije"... Puno pitanja i unutrašnjog nemira sprečava buduće mame da uživaju u poslednjim danima trudnoće i bezbrižno sačekaju bebu. Zbog toga je važno da se trudnice informišu i savetuju sa stručnim licima, jer postoje procedure koje su sasvim prirodne i uobičajene, a mnoge žene su baš zbog njih zabrinute.

Babica Kristina Lazarević koja je radila GAK "Narodni front", a sada je u patronažnoj službi u Mladenovcu, odgovorila je za Yumamu na pitanje šta je normalno da se događa tokom porođaja, a obično uplaši buduće mame.

"Ono sto često mame plaši je klizma, pražnjenje debelog creva. Sama procedura je malo neprijatna, ali nije nimalo bolna. A klizmom i pražnjenjem debelog creva dajemo prostor bebi da se spusti u malu karlicu. Druga procedura koja plaši trudnice su česti pregledi na dva sata. Ti pregledi su nam od značaja kako bi znali u kom smeru ide porođaj i kako napreduje."

Jedna od situacija koju je babica Kristina izdvojila jeste i pucanje vodenjaka koje često kod trudnica može da izazove strah:

"Buduću mamu takođe plaši i prokidanje vodenjaka, iako je prokidanje bezbolno jer vodenjak nema nerve, sam pregled zna da bude malo neprijatan pa je potrebno da trudnica sarađuje i da se opusti. Prokidanje vodenjaka se nekada mora odraditi jer glavica bolje otvara grlić nego što to radi vodenjak. Glavica je čvršća i jača, dok je vodenjak mek." - objasnila je babica Kristina Lazarević.

Kristina Lazarević je babica i mama troje dece, iza sebe ima tri prirodna porođaja, a kako navodi, iz velike ljubavi i želje za edukacijom osnovala je "Udruženje Babica i mama" koje se bas bavi psihofizickom pripremom za porođaj, kako bi trudnice sigurne otišle na svoj porođaj i srećno dočekale svoje najmilije.

Šta je normalno na porođaju a žene se plaše.jpg
Privatna arhiva 

Babica Kristina Lazarević

BONUS VIDEO:

Kako izgleda stomak mame koja je rodila trojke Instagram/candykenny2

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/T.A.S.)