Stigao je treći trimestar! Još malo stiže beba! Nadamo se da je do sada sve išlo glatko. Sada ste konačno na mestu gde se pripremate za poslednjih nekoliko meseci trudnoće i spremate se za porođaj. To je tako uzbudljivo! Mnoge žene opisuju treći trimestar kao najduži trimestar. To je zato što vam je iz dana u dan sve neprijatnije i više ste spremni da upoznate svoju bebu. Ipak ste skoro stigli!

Postoje neke stvari koje vam mogu pomoći u trećem trimestru i pripremi za porođaj, a mnoge trudnice za njih nisu čule:

1. Urme
Možda zvuči smešno, ali da li ste znali da vam jedenje urmi u ​​trećem tromesečju može pomoći da imate bolji, lakši i kraći porođaj? Istraživanja su pokazala da trudnice koje jedu urme, mogu da imaju lakši porođaj. Ipak, sa urmama treba biti pažljiv jer sadrže puno šećera.

2. Udobne slip-on cipele
Sa svakim danom, vaša beba postaje sve veća. Pre nego što to shvatite, osećaćete se kao da nosite lubenicu sa sobom gde god da krenete. U ovom trenutku trudnoće, dodatna težina postaje sve teža za vaša stopala, tako da je nabavka udobnih cipela tokom trudnoće apsolutno neophodna. Poželećete da nabavite ravne cipele, sandale ili udobne patike (ili sve) koje možete lako da navučete i skinete kako bi stajanje i hodanje tokom dana učinili malo podnošljivijim.

3. Kompresijske čarape
Pošto beba postaje sve veća sa svakom nedeljom trudnoće, ona može početi da blokira vašu cirkulaciju. Ovo uzrokuje oticanje i zadržavanje vode u vašim potkolenicama i stopalima, što je normalno tokom trećeg trimestra, ali može biti prilično neprijatno. Zbog toga se mnogim trudnicama preporučuje nošenje kompresionih čarapa. Pomažu kod viška otoka, bolje cirkulacije, manje bola i manje proširenih vena. Nežan zagrljaj oko vaših nogu može pružiti podršku koja je potrebna vašim umornim, otečenim stopalima i nogama.

4. Prenatalna masaža
Prenatalna masaža je jedan od načina da se oslobodite neprijatnih stanja, bola, otčenosti i stresa u trećem trimestru. Muževi/partneri, imajte na umu: u trećem tromesečju, prenatalna masaža je jedan od najboljih poklona koji možete dati svojoj ženi/partneru. Mnogo je prednosti prenatalne masaže:

  • Smanjen stres i anksioznost
  • Ublažen bol u mišićima i zglobovima
  • Poboljšana cirkulacija limfe i krvi
  • Regulacija raspoloženja i hormona
  • Smanjenje otoka i edema
  • Smanjen bol u leđima
  • Smanjene glavobolje
  • Bolje spavanje

Samo se pobrinite da o tome unapred razgovarate sa svojim lekarom. Takođe, proverite da li je terapeut za masažu sa kojim radite licenciran i sertifikovan za prenatalnu masažu. Možete zatražiti da vidite dokumentaciju kako biste potvrdili da su prošli odgovarajuću obuku i da imaju iskustvo da vas bezbedno masiraju tokom trudnoće.

5. Priprema hrane/obroci u zamrzivaču
Uzmite svoj omiljeni kuvar, posetite blogove o hrani i idite u kuhinju. Vreme je da počnete da pravite neke obroke iz zamrzivača da ih odložite za vreme kada dobijete bebu! Preporučujem da imate neke obroke u zamrzivaču, čak i ako znate da će muž kuvati, ili će vam prijatelji i porodica navratiti sa hranom u prvih nekoliko nedelja nakon porođaja. Skuvajte ono što može da se zamrzne i ovako ćete sebi olakšati u prvim danima sa bebom.

6. Knjige o negovanju bebe
Vreme je da pređete sa knjiga o trudnoći/porođaju i pogledate roditeljske knjige za brigu o novorođenčetu koja će uskoro stići.

BONUS VIDEO: 

Kako novorođenčetu dati sirup TikTok/thelatchrn

(Yumama/T.A.S.)