Kako se bliži datum porođaja kod žena se javlja sve veći strah šta će da se desi kada pukne vodenjak. Strahovi su pre svega vezani za to da li to može da vas zatekne negde na javnom mestu, i kako da budete sigurni da nije samo popustili bešika.

Ginekolozi pre svega upozoravaju da je pucanje vodenjaka mnogo manje dramatično nego što žene misle.

Uprkos uobičajenim zabludama, samo oko 15-20 odsto žena doživi pucanje vodenjaka pre porođaja. Amnionska kesa obično pukne tokom porođaja. U retkim slučajevima, amnionska kesa možda nikada neće puknuti, a beba se može roditi unutar nje (što se naziva rođenjem "en caul").

Kako prepoznati pucanje vodenjaka?

S obzirom na širok raspon iskustava kada je reč o pucanju vodenjaka, mnogim ženama može biti teško prepoznati znake da li je zaista došlo do pucanje vodenjaka. U nastavku izdvajamo nekoliko pouzdanih znakova

Znak 1: Curenje tečnosti se ne može kontrolisati. Kada vam vodenjak pukne, možete osetiti curenje amnionske tečnosti ili ćete primetiti samo sporo curenje. Količina zavisi od toga imate li puknuće ili veliku rupturu. Ako amnionska kesa pukne ispod detetove glavice, tada se tečnost nakupila i iscureće napolje.Ali ako se ruptura dogodi više u materici, tečnost će curiti između kese i sluznice materice, tako da protok neće biti tako jak. U svim slučajevima, međutim, protok tečnosti se ne može kontrolisati i možete očekivati ​​da će se ukupno oko 2 1/2 do 3 čaše tečnosti na kraju isprazniti iz amnionske kese. Nered i vlažnost možete smanjiti tako što ćete nositi higijenski uložak (nikad tampon) ili sediti na čistom peškiru.

Znak 2: Tečnost je uglavnom bistra i bez mirisa, obično bistra ili blago ružičasta sa mrljama krvi.

Znak 3: Osećaćete bezbolan pritisak ili pucanje, dok će druge žene osećati pucketanje praćeno curenjem. Nijedna situacija nije bolna, uveravaju ginekolozi.

Znak 4: Osećaj je kao da curi urin, međutim postoji razlika; urin ima žućkastu boju i miriše na amonijak, dok je amnionska tečnost obično bez mirisa. Ako još uvek ne možete reći radi li se o amnionskoj tečnosti ili mokraći, isprobajte ovaj trik: Sednite nekoliko minuta, a zatim ustanite. Ako još uvek curi tečnost, to je verovatno znak da je vaš vodenjak pukao.

Znak 5: Tečnost nije lepljiva i gusta kao sekret. Dok i amnionska tečnost i vaginalni sekret obično nemaju miris, sekret je generalno lepljiviji, gušći i može izgledati kao bistra ili mlečno bijela sluz. Amnionska tečnost, s druge strane, obično je vrlo retka i vodenasta. Takođe pazite da ne pobrkate pucanje vodenjaka s gubitkom sluznog čepa, što je još jedan znak približavanja porođaja. Sluzni čep izgleda kao veći komadi želatinaste, guste i žućkasto-bele tečnosti, sluzave konzistencije. Takođe može biti obojen krvlju.

Trudnica, trudna žena
Shutterstock Trudnica

Što uraditi kada pukne vodenjak?

Ako osetite znakove pucanja vodenjaka, javite se svom ginekologu. Ako kontrakcije nisu počele ili su još retke i blage, lekari će vas verovatno posavetovati da se odmarate kod kuće dok vam kontrakcije ne uznapreduju.

U porodilište idete samo u sledećim okolnostima: ako vodenjak pukne pre 37 nedelje, amnionska tečnost ima neugodan miris, izgleda zelenkasto ili braonkasto ili sadrži puno krvi, ako kontrakcije nisu započele 24 sata nakon što je vaš vodenjak puko, ako prođe značajno vreme nakon puknuća amnionske kese pre porođaja, postoji veća šansa za razvoj infekcije koja može naštetiti bebi.

(Yumama)