Ako se prvi put porađate imate strah od napoznatog, svaki naredni put osećaćete strah posebno ako ste imale loše iskustvo.Iako je normalno da budete uplašene, nemojte samo dozvoliti da vas on parališe posebno kada dođe trenutak porađanja. Ovo su najčešći strahovi budućih mama i saveti kako da ih prebrodite:

Strah od bola

Ova vrsta straha je najčešća pojava, niko ne želi da tripi jake bolove a posebno dugo koliko zna da traje porođaj. Međutim žene su čudo, kada znate koji je krajnji cilj izdržaćete i najveći bol. Ali u svakom slučaju niste prinuđene da ga po svaku cenu trpite imate medicinske opcije kako da ga ublažite.

Anestezija tj. epidural je anestezija koja se najčešće daje ženama tokom porođaja, iako je jako delotvoran dobro se raspitajte da li smete da ga primite i pod kojim uslovima.

Strah od cepanja tokom porođaja

Neizbežno je da dođe do cepanja u trenutku kada beba izlazi, samo je pitanje koliki je stepen tog cepanja, a to isključivo zavisi od veličine bebe.

Kako pobediti strah:

Najbolje je da pre samog porođaja radite masažu međice kako bi vam donji deo tkiva bio elastičniji. Ako imate strah od ušivanja rane, odnosno epiziotomije, moguće je da ćete još biti pod anestezijom i nećete ništa osećati ili u najvećem broju slučajeva u trenutku ušivanja držaćete vaše tek rođeno čedo. Dok vi budete preplavljene emocijama dokrtor će vam zašiti ranu i vrlo verovatno neće osećati toliki bol, posebo nakon svega što ste prošli.

Porođaj
Shutterstock Porođaj

Da li moja vagina može da se ošteti tokom porođaja

Vaše celo telo se menja nakon trudnoće i porođaja. Normalno je da će se vaša vagina istegnuti, ali će se bez problema vratiti u normalu nakon nekoliko meseci, a golim okom neće izgledati drugačije.

Kako pobediti strah:

Isključivo vežbama, posebno Kegelovim. Jako su jednostavne i ako ih radite pomalo svaki dan sve više ćete jačati karlične mišiće. Nemojte da brinete posle određenog vremena seks sa vašim partnerom će biti podjednako dobar kao i pre trudnoće, ipak priroda učini svoje da se sve varti na svoje mesto nakon oporavka.

Šta ako obavim veliku nuždu tokom porođaja

To je sasvim normalna pojava, i ovo je zaista najmanja stvar oko koje treba da se nervirate.

Kako pobediti strah:

Pred sam termin porođaja jedite laganiju hranu i trudite se da svaki dan obavljate veliku nuždu. U većini slučajeva ako stignete na vreme, obaviće vam se klistiranje, ako kojim slučajem ne stignete, vi ćete se poroditi i niko vam ništa neće zameriti jer postoje mnogo važnije stvari na koje treba i vi i lekari da budete fokusirani.

Koliko je porođaj opasan

Pitanje koje muči većinu mama. Naravno da može doći do nekih kompikacija, ali za većinu zdravih žena trudnoća i porođaj su bezbedni i sa vrlo malo rizika.Uostalom imate ginekologa koji prati vašu trudnoću i može da predviti potencijalni rizik, a i tokom samog porođaja vi ste u ustanovi koja zaista ima iskustva da u svakom trenutku brzo reaguje, čak i u najtežim slučajevima. Ako zaista osećate ovu vrstu straha, treba da ga podelite sa najbližima koji će vam pružiti podršku i pomoći vam da ga prevaziđete.

Tokofobija-imam li je?

Tokofobija je stanje kada žena pati od preteranog straha od porođaja, ona se najčešće javlja usled loših priča kojima ste izloženi tokom trudnoće ili zbog traumatičnog iskustav sa prethodnog porođaja. U ovom slučaju razgovarajte o svemu sa vašim ginekologom i pokušajte sa njim da napravite plan narednog porođaja kako bi bili sigurnije da će sve proteći kako treba.

(Yumama)