Babica sa Britanskog kraljevskog koledža, Mišel Lajn, objasnila je za portal Mirror niz detalja o porođaju koje vredi znati.

Za događaj koji menja život, kao što je donošenje bebe na svet, informacije i podrška okoline su od ključne važnosti. Međutim, kada je u pitanju porođaj, postoji suzdržanost u deljenju informacija. Još uvek postoje određene stvari koje se mogu desiti tokom porođaja koje nisu opštepoznate - stvari zbog kojih žene kažu "nisam imala pojma" ili "NIKO mi nije rekao za to " nakon porođaja. Babica Mišel Lajn govori o ključnim stvarima koje desiti tokom porođaja, što bi vas moglo iznenaditi.

Kakav je osećaj kada vodenjak pukne?

"Žene to često i ne osete, ali primećuju da su mokre. Neke imaju osećaj kao da je nešto izletelo iz njih. Ali porođaj ne mora da počne odmah po izlasku vode, što je slučaj kod nekih žena. a za neke to može da počne i satima kasnije", objasnila je Mišel Lajn.

Kada izlazi cervikalni sluzni čep?
Čep cervikalne sluzi (operkulum) je čep koji ispunjava i zatvara cervikalni kanal tokom trudnoće. "Sluzni čep se nalazi na ulazu u cervikalni kanal. Služi kao zaštita od infekcija u trudnoći. Njegovo izlučivanje prethodi pucanju vodemksls, ali ne mora da znači da će jedan slediti drugi. Sluzni čep može da pukne dana pre, čak i da se rekreira, ali on najavljuje rođenje", rekla je Lajn za Miror .

Kako izgleda porođaj?
"Početak porođaja može se osećati kao menstrualni bolovi. Neke žene mogu osetiti snažno povlačenje nadole duboko u grliću materice i u nogama. Ako je beba okrenuta majčinim leđima, onda je bol više usmeren ka prednjem delu ženinog torza. beba je okrenuta prema majčinom prednjem delu tela, tada žena obično oseća bolove više u leđima. Takođe, kontrakcije se mogu javiti na vrhu materice pre nego što ih žena fizički oseti" , rekao je Lajn.

Šta se dešava pod epiduralnom anestezijom?
"Trudnice koje primaju epiduralnu anesteziju obično moraju da leže i kretanje im je ograničeno. Moguć je gubitak osećaja u nogama, kao i pad krvnog pritiska kako se venski sistem opušta kao odgovor na anestetik. Epiduralna anestezija utiče i na bešike. Žene mogu imati poteškoća da prepoznaju signale za pražnjenje bešike, pa ih na to treba podsetiti. Ako to ne mogu same, potrebno je ubaciti kateter", objašnjava Lajn i dodaje da se ponekad epiduralna može rade samo delimično, a ponekad uopšte ne rade.

Šta je sa ranom posle porođaja?
"Oko 85 odsto žena koje su se porodile vaginalno imalo je neku vrstu traume međice. To su oštećenja kože vagine izazvana spontanim rupturom međice, epiziotomijom ili zbog šavova. Što je rana veća, to će duže trajati. Neophodno je posle svakog mokrenja oprati vaginalni deo običnom vodom, osušiti ga i često menjati uloške", savetuje Lajn.

BONUS VIDEO:

Novogodišnja frizura za devojčice mašna TikTok/brylkaproject

(MIss7MAMA/Yumama/T.A.S.)