Preuranjeno pucanje membrana (PROM), kada amnionska kesa pukne i plodova voda se izlije pre 24 nedelje trudnoće, šanse za preživljavanje fetusa su veoma male, jer tada se povećava rizik od pobačaja i prevremenogporođaja. Čak i ako porođaj ne počne, rizici i za majku i za fetus su ogromni, pošto je amnionska kesa narušena i više ne postoji barijera za infekciju.

Sa takvom situacijom suočila se mama Hana Gad i ispričala kako je izgledao jedan od najtraumatičnijih, ali i najradosnijih perioda u njenom životu. Hana Gad, po zanimanju grafički dizajner, bila je na poslu kada je iznenada osetila da joj tečnost curi niz noge. Hana je mislila da ima problema sa bešikom jer je bila trudna samo 21 nedelju.

Međutim, u bolnici, gde je hitno otišla, čekale su je strašne vesti - pukao je vodenjak, a plod je ostao gotovo bez plodove vode. Doktori su upozorili Hanu da će verovatno uskoro imati pobačaj. Lekari su Hani savetovali da veštački prekine trudnoću, jer su šanse za preživljavanje fetusa bile manje od jedan odsto.

"Lekari su me upozorili da čak i ako fetus – mislili su da je devojčica – preživi, najverovatnije će imati cerebralnu paralizu i deformisane udove, jer bi u nedostatku amnionske tečnosti koja je štitila, materica počela da je pritiska", priseća se Hana.

Ali ona i njen muž su ipak odlučili da se oslone na Boga. Četiri nedelje kasnije, u 25. nedelji, Hana je počela da krvari i uspela je da prestane, ali nakon još jedne nedelje, otkucaji srca fetusa su opali i počeli su da je pripremaju za hitan carski rez.

"Rečeno nam je da čekamo najgore", priseća se Hana. Ali, uprkos pet nedelja bez amnionske tečnosti, beba je rođena u dobrom stanju, njegov skelet nekim čudom nije patio. Pa ipak, to nije bila devojčica, već dečak težak oko 1100 grama.

Majlo, kako su Hana i njen suprug Sem nazvali svog sina, odmah je primljen na odeljenje intenzivne nege za prevremeno rođene bebe , i podvrgnut je nekoliko transfuzija krvi i tretmana za upalu pluća i sepsu. Majlo je otpušten kući 72 dana nakon rođenja. Sada ima šest meseci i dobro je.

Izvor: Yumama