Kao najava da će porođaj uskoro da krene, trudnice mogu primetiti ispadanje sluznog čepa. To je produkt savršenog funkcionisanja ženskog tela i ima svoju svrhu tokom trudnoće, dok njegovo ispadanje najavljuje da beba stiže uskoro.

U pitanju je gust sekret koji ispunjava i zatvara cervikalni kanal tokom trudnoće, a glavna svrha mu je da bebu i mamu zaštiti od bakterija.

Kod svake trudnice ovaj čep može izgledati drugačije, a ono kako s eon obično opisuje jeste gelasta struktura, boja koja je obično bela i crvenkasto-smeđa, rastegljiv je i nema miris.

Kako se porođaj približava, tako se grlić materice razmekšava i skraćuje i sluzni čep ispada. Kod nekih žena ispadne odjednom pa se lako može shvatiti šta je u pitanju, dok kod drugih može ispadati postepeno pa trudnica možda i neće primetiti kada je sluzni čep izašao.

Ovo ispadanje obično je vezano za par dana pred početak porođaja, ali mogu proći i nedelje od njegovo ispadanja do početka kontrakcija.

Ukoliko je čep ispao ranije, nemojte da brinete jer je vaša beba i dalje zaštićena dobro, sve do pucanja vodenjaka. Grlić materice proizvodi sluz koja je štiti, a plodova voda takođe ima mnogo sastojaka koji štite dete od infekcije.

(Yumama)