Dok iščekuju porođaj i trenutak upoznavanja sa svojom bebom, buduće mame misle o toliko stvari. Neke se pitaju kako izgleda i da li boli kada pukne vodenjak, da li će prepoznati znake da je porođaj počeo, kako izgleda porođaj i da li će mnogo boleti...

Mnogo je toga na umu svake trudnice, a psihofizička priprema može da pomogne da spremnije i lakše dočekate svoju bebu. U vezi sa pripremom, postoje i neke stvari koje koje vam niko neće reći – i ne, ne spadaju u "horor priče" sa porođaja.

1. Možda nećete videti sluzni čep

U većini stručne literature se ispadanje sluznog čepa navodi kao znak da se porođaj bliži, ali zapravo se ne dogodi svim trudnicama da im čep ispadne ranije, pre porođaja, ili barem mnoge od njih ne primete.

2. Teško je odrediti kada porođaj počinje

Ne postoji alarm koji će vas obavestiti da porođaj počinje, umesto toga se javlja nešto slično grčevi i pitanje u glavi: "Je l’ to to?".

3. Ne možete da predvidite bol

Jasno je da porođaj boli u izvesnoj meri, to niko ne može da porekne, a koliko će boleti, zavisi od žene. Svakako, pomaže da dobro upoznate svoje telo pre toga, da vežbate disanje, ali i da prođete psihofizičku pripremu za porođaj.

4. Vodenjak vam verovatno neće pući dok ste u prodavnici

Zapravo, to se dešava samo kod 15 odsto žena, piše everymum.ie. Kod ostalih se uglavnom dešava dok porođaj napreduje, tako da su velike šanse da ne vidite scenu pucanja vodenjaka poput onih u filmovima.

5. Ne morate odmah u bolnicu

Osim ukoliko niste rađale već nekoliko puta ranije i nemate istoriju brzih porođaja, verovatno možete polako da se spremite za odlazak u porodilište. Ako dođete u ranoj fazi porođaja, može se desiti čak i da vas vrate kući. Ali, ako niste sigurni kako napreduje porođaj i koliko imate vremena, bolje je da odete ranije umesto da se stresirate da li ćete stići na vreme.

6. Verovatno ćete biti i uzbuđeni i nervozni

Većina žena se ne raduje baš previše samom činu rađanja, ali nakon devet meseci čekanja, verovatno ćete biti više uzbuđeni nego uplašeni zbog kontrakcija. Na kraju krajeva, konačno ćete upoznati svoju bebu!

7. Možda ćete povratiti

Neke žene reaguju na bol tako što povrate, ali ne brinite i nemojte da vas bude stid, babice su to videle već ko zna koliko puta...

8. Kontrakcije se ponekad dupliraju

Ponekad "nestanu" pauze između kontrakcija, što i nije tako loše jer znači da porođaj brzo napreduje i da je trenutak upoznavanja sa vašom bebom sve bliže.

9. Osećaj će možda biti čudan

Kada je beba blizu toga da izađe iz porođajnog kanala, možda ćete imati utisak kao da zapravo izlazi iz vaše zadnjice, zbog pritiska koji vrši na vaše telo.

10. "Nered" se dešava

Desi se da tokom napinjanja trudnica izbaci i izmet iz sebe, ali neka vas to ne brine, babice su i to već videle hiljadu puta...

11. Osećaćete se dobro dok gurate

Vaše telo oseća pritisak satima, pa će naponi na neki način delovati kao olakšanje.

12. Cepanje nije tako strašno kao što zvuči

Dešava se, koža je već rastegnuta maltene kao papir, tako da će vas samo cepanje boleti mnogo manje nego što mislite.

13. Osećaj držanja bebe možda će biti neočekivan

Moguće je da osećate neverovatnu sreću, možda strah, a možda ćete biti i malo nervozni. Možda ćete zapravo osećati i kombinaciju svih ovih emocija i neka vas to ne brine, sve je normalno.

Kako god da se osetite u trenutku porođaja, imajte na umu da će vam taj dan ostati urezan u pamćenju zauvek.

BONUS VIDEO:

Vežbe za porođaj TikTok/maddie_ldrp_rn

(Yumama/N. Z.)