Da medicina neprestano napreduje dokaz je i činjenica da je Safina Namukvaja iz Ugande juče, 29. novembra, u svojoj 70. godini na svet donela blizance nakon tretmana vantelesnom oplodnjom. Safina je rodila dečaka i devojčicu na carski rez u Centru za plodnost u Kampali.

Gospođa Namukvaja postala je jedna od najstarijih žena ikada koja je rodila dete, a sama je rekla za lokalne medije da je to "čudo". Podsetimo, rekord trenutno drži 74-godišnjka Indijka Eramati Mangajama koja je 2019. rodila bliznace, takođe nakon što je zatrudnela uz pomoć VTO tretmana. Od Safine su još samo četiri žene bile starije kada su porodile, a sve su imale između 70 i 74 godine.

Bolnica je čestitala hrabroj Afrikanki, rekavši da je to više od medicinskog uspeha i da se radi i o snazi i otpornosti ljudskog duha.

"Postigli smo nešto izvanredno - porodili smo najstariju majku u Africi koja ima 70 godina i dobila je blizance. I majka i bebe su dobro", piše na Fejsbuk stranici Ženske međunarodne bolnice i centra za plodnost u Ugandi.

U 70 godini rodila blizance-0826403174 (1).jpg
BADRU KATUMBA / AFP / Profimedia Safina Namukwaya, 70, (L) sits on a hospital bed while receiving a gift from a well wisher upon giving birth to twins at the Women's Hospital International and Fertility Centre in Kampala on December 03, 2023. 70-year-old Safina Namukwaya gave birth to twins on November 29 at a medical facility in the Ugandan capital, where she had received fertility treatment.,Image: 826403174, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: BADRU KATUMBA / AFP / Profimedia

Safina je za lokalne medije rekla da je njena trudnoća bila teška jer ju je partner napustio kada je saznao da će dobiti blizance. "Muškarci ne vole kada im kažete da ćete imati više od jednog deteta. Otkako sam primljena u bolnicu, moj muškarac se nije pojavio", kazala je.

Ovo je njen drugi porođaj za tri godine, 2020. na svet je donela devojčicu. Kaže da je poželela da ima decu nakon što ju je okolina osuđivala jer nema potomstvo, kao i da nije htela da se zaustavi na jednom detetu jer je "rizik imati jedno dete". "To je kao da imate jednu šibicu u kutiji sa šibicama", opisala je.

Nije poznato da li je koristila donorsku jajnu ćeliju ili svoju koja je bila zamrznuta dok je bila u mlađim godinama.

(Žena/Yumama/T.A.S.)

BONUS VIDEO:

Ženi na porođaju oči postale krvave TikTok/reynaybella