Kažu da zimska trudnoća može da bude izazovnija od letnje. Tu su led, hladnoća, slojevi odeće koji dodatno povećavaju teret, vetar, padavine... Ipak, trudnoća zimi može da bude divno iskustvo ako obratimo pažnju na neke važne stvari poput kada izlaziti i kako se opremiti.

Jedna mama imala je sledeću dilemu:

"Sada sam na početku trećeg trimestra trudnoće. Recite mi, da li je u redu da šetam kada je veliki mraz napolju? A ako mogu da prošetate, onda koju odeću i obuću je najbolje izabrati?"

"Trudnice se naročito lako prehlade zbog hipotermije. Trudnice imaju brži metabolizam, pa češće pate od vrućine i manje osećaju hladnoću, ali doživljavaju njene posledice i mogu da postanu prehlađene kao i svi ostali. Dakle, pre svega, kada idete u šetnju zimi, vodite računa o pravoj odeći. Glavni princip zimske garderobe je slojevitost: nekoliko odeće, od kojih se svaka može ukloniti u bilo kom trenutku. Drugi važan uslov su prirodne prozračne tkanine. Sintetička odeća olakšava znojenje i hladnoću. Inače, ovo se odnosi i na termo donje rublje od veštačkih materijala: dizajnirano je za aktivno kretanje ljudi i dobro uklanja vlagu sa oznojene kože, sprečavajući je da se ohladi. Ali trudnice koje ležerno hodaju u takvom donjem vešu mogu da osećaju hladnoću, pa su za jake mrazeve bolje prikladni odevni predmeti od pamuka ili vune." - odgovara budućoj mami lekar Natalia Zimina za portal Parents.ru.

"Kada kupujete novu odeću za sebe, izaberite odeću sa rezervom, bar upola veću. To treba učiniti ne samo iz praktičnih razloga, jer se povećanje telesne težine javlja postepeno tokom trudnoće, već i iz medicinskih razloga. Pored toga što preuska odeća otežava protok krvi (što je posebno važno za oblast karlice), ona je hladnija od opuštenijih modela."

Kojim odevnim predmetima treba trudnica da da prioritet i šta ne treba da zaboravi:

"Čitavih devet meseci prioritet u izboru garderobe treba da bude udobnost i toplina. Gornja odeća treba dobro da zaštiti vrat i glavu - budućoj majci je zabranjeno da šeta bez kape, čak i ako je prethodno išla bez kape. Izbegavajte kratke jakne i bunde: zadnjica i gornji deo butina moraju biti pokriveni."

Ono što mnoge trudnice interesuje jeste kakve cipele treba da izaberu:

"Zimske cipele za buduću majku treba da budu prostrane, jer trudnice često imaju otečene noge. Da biste sprečili da se vaša stopala uveče osećaju grčevito i da se smrzavaju, bolje je da imate razmak od pola centimetra između vrha velikog prsta i vrha cipele. Ali bolje je neko vreme izbegavati čizme sa uskim vrhom ili šiljastim prstima. U idealnom slučaju, cipele bi takođe trebale da imaju jednostavne pričvršćivače ili da ih uopšte nemaju, tako da budućoj majci lakše da ih obuče."

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Trudna Bogdana Ražnatović u provodu instagram/miss.rodic

(Yumama/T.A.S.)