Kontrakcije ili trudovi su bolovi koji su izazvani grčenjem mišića poput stezanja i skaraćivanja mišića materice tokom porođaja. Mnoge trudnice se baš plaše ovog bola kao i samog porođaja i često se pitaju kako taj bol izgleda, da li je moguće da ga podnesu.

Rane porođajne kontrakcije mogu da se osećaju kao gastrointestinalna nelagodnost, jaki menstrualni grčevi ili donji abdominalni pritisak. Možete osećati bol samo u donjem delu stomaka ili u donjem delu leđa i stomaku, a bol može da se širi niz noge, posebno u gornji deo butina.

Lokalizacija bola prilikom kontrakcije često zavisi od smera u kome je beba okrenuta. Na primer, kada je beba spuštena glavom, ali lice gleda napred, majka će verovatno iskusiti intenzivan porođaj u leđima sa svakom kontrakcijom. Kako aktivni porođaj napreduje, bol od kontrakcije će se promeniti kako se beba rotira unutar porođajnog kanala.

Imajte na umu, međutim, da lokacija vaših kontrakcija nije najpouzdaniji pokazatelj da li zaista imate trudove, jer i na tim mestima možete osetiti lažne porođajne kontrakcije. Tačnije, važno je da se prati učestalost, intenzitet i regularnost vaših kontrakcija, prenosi portal What to expect.

Koliko traje prosečna porođajna kontrakcija?

Prosečna kontrakcija može da varira po dužini, intenzitetu i učestalosti u zavisnosti od faze porođaja:

  • Rani porođaj: Svaka kontrakcija obično traje oko 30 do 45 sekundi. Mogu da počnu sa razmakom od čak 20 minuta, ali će postajati sve kraće kako se ova faza završava.
  • Aktivni porođaj: Kontrakcije postaju sve intenzivnije, češće i duže, traju od 40 do 60 sekundi svaka. Možete pokušati da se pridržavate pravila 5-1-1 tokom ove faze: ako su vaše kontrakcije u razmaku od oko pet minuta, svaka traje oko jedan minut, najmanje jedan sat, onda je to dobar pokazatelj da je vreme da pozovete svog lekara i odete u bolnicu.
  • Prelazni porođaj: Kontrakcije se iznenada povećavaju u intenzitetu i učestalosti, pri čemu svaka traje oko 60 do 90 sekundi i dolazi u razmaku od oko dva do tri minuta.
  • Guranje i porođaj: Kontrakcije u ovoj drugoj fazi porođaja traju 60 do 90 sekundi, ali su ponekad udaljenije - oko dva do pet minuta - i možda manje bolne.

"Na početku porođaja uobičajena su tri do četiti truda u 10 minuta, a potom u takozvanom drugom porođajnom dobu i pet trudova u 10 minuta. Normalan porođaj karakterišu pravilne, koordinirane kontrakcije materice koje lako i efikasno šire grlić materice. Za normalan porođaj potrebno je oko 200 trudova, a sam porođaj kod prvorotki traje oko 12 sati, a kod višerotkinje pet do osam sati", objasnila je jednom prilikom dr Senka Sabolović Rudman.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/T.A.S.)

BONUS VIDEO:

"POROĐAJ KOD KUĆE JE MOGUĆ, NIKADA NEĆU ZABORAVITI TAJ TRENUTAK!" Brazilac otkrio: Sve je krenulo od drugaričinog pitanja Kurir televizija