Ako imate dvoje i više dece, da li ste stekli utisak da jedno češće upada u nevolje od drugog ili drugih? I niste vi jedini kojima se to dešava, slične primere ste primetili i kod prijateljica, drugih članova porodice... Postoji razlog za to.

Ako razmislite malo o svojoj i deci svojih prijateljica, poznanika, članova porodice - možda uočite određeni šablon: jedan brat ili sestra uvek upadaju u veće probleme od ostalih. Donose opomene iz škole, šalju ih kući s kampa zbog nepriličnog ponašanja, a već razmišljate da li će kao tinejdžeri imati problem sa zakonom...I kod drugih vidite istu situaciju - jedno dete je "naopako", a ostali "kako treba"...

Nauka ima objašnjenje

Prilikom jednog naučnog istraživanja se pokazalo se da bi redosled rođenja mogao da igra  značajnu ulogu u tome zašto su neka deca problematičnija od drugih. Naučnici su nedavno revidirali jedno ranije istraživanje i tako ustanovili da drugorođena deca imaju značajno veću verovatnoću da će upasti u nevolje nego njihova starija ili mlađa braća i sestre, bez obzira na to koliko je velika porodica, prenosi portal BljesakInfo.

U sklopu istraživanja proučavali su hiljade dece iz Danske i Floride kako bi otkrili ima li redosled rođenja bilo kakav uticaj na verovatnoću da će se dete upustiti u probleme u školi, maloletničku delinkvenciju ili kriminal kasnije u životu. Koristili su podatke od prvo dvoje dece u porodicama s dvoje ili više potomaka (braća i sestre su morali da imaju iste majke i oca, a blizanci su bili isključeni) i usredsredili se na porodice u kojima je drugo rođeno dete bio dečak (budući da su dečaci tinejdžeri češće skloni upadanju u nevolje nego devojčice).

Rezultati

Rezultati istraživanja pokazali su da su drugorođeni dečaci iz studije češće u sukobu s autoritetom nego prvorođeni dečaci. Tendencija da drugorođeni mališani stvaraju probleme bila je izraženija među parovima braće nego kada je u pitanju sestre. 

Šta bi moglo da objasni ovu navodnu razliku između prvorođenih i drugorođenih dečaka? U studiji stoji ovako:

"Razlike u roditeljskoj pažnji smatramo mogućim uzročnikom koji doprinosi razlikama u delinkvenciji među redosledom rođenja."

Eto, to je neka suština. Sve se svodi na to da prvorođena deca dobijaju svu pažnju svojih roditelja, dok drugorođeni nisu "na radaru" i to vešto koriste. Naučnici su takođe nagađali o još jednom mogućem faktoru. Prvorođeno dete ima za uzore odrasle ljude - roditelje. A druga, kasnije rođena deca, imaju uzore koji mogu biti čak i dvogodišnjaci, odnosno, njihova starija braća i sestre. Naravno, ovo je samo jedna od studija i ne treba njene rezultate uzeti kao pravilo - niti ovo znači da će svaki drugorođeni sin da bude problematičan, a da devojčice neće, ili da će prvorođeni biti "suvo zlato"...

BONUS VIDEO:

vaspitanje sina za dobrog muža Tiktok/thatlawyermomlife

Izvor: Yumama