Nakon 25 godina nade, boli i suza napokon je postala majka. HelenDalgliš (54) nikada nije odustala od svog sna da rodi dete. Kaže da se sad oseća kao da je u raju.

"Na kraju, kada dobijete to malo čudo, zaboravite na 25 godina patnje i neuspelih odlazaka na veštačku oplodnju. Gledala sam dole u svoj stomak, koji je postajao sve veći i veći, i pomislila: "Jel' ja to sanjam". Čak ni sada dok je gledam ne mogu da verujem da sam mama. To je nadrealno, rekla je Helen Dalgliš (54) nakon što je rodila ćerku Dejzi Grejs.

Toliko je silno želela dete da nije odustala ni nakon 21. neuspelog pokušaja da zatrudni i potrošenih gotovo 100 000 funti (oko 116 000 evra). Helen se u 20-im godinama života preselila iz Škotske na Kipar sa svojim tadašnjim suprugom, a sa 28 godina počela je sa pokušajima da dobiju dete. Ubrzo su se vratili u Škotsku gde su otišli na razna testiranja kako bi shvatili zašto ne može ostati trudna, ali testovi nisu ništa konkretno pokazali pa su lekari postavili dijagnozu "neobjašnjiva neplodnost".

"Pregledi na Kipru su pokazali da se potencijalno radi o problemu vezanom za položaj moje materice, ali lekari u Škotskoj se nisu zabrinuli" - prisetila se. Kaže da su najpre četiri puta pokušali sa intrauterina inseminacijom, gde se sperma stavlja direktno u maternicu, ali bez uspeha, a nakon toga su prešli na IVF, postupke vantelesne oplodnje. Nakon nekoliko uzaludnih pokušaja. Helen je ostala tri puta trudna, ali je pobacila.

"Do tog trenutka imala sam 42 godine i jednostavno nisu opstajali. Došla bih do otprilike devetog ili desetog nedelja trudnoće i pobacila" - nastavila je i dodala da je čak pokušala sa doniranim jajnim ćelijama.

"Shvatila sam da je možda jedina šansa da konačno pristanem na korišćenje donorskih jajnih ćelija, ali uprkos tome što su stvorili 10 jakih embriona, svi su nestali" - rekla je. "Odlučila sam da neću više ništa raditi. Pokušala sam preći preko toga, ali mi se stalno vraćala misao o majčinstvu. Tada sam pronašla Dunya Fertility Center u Kireniji, to mi je bila zadnja nada" - dodala je.

Vratila se na Kipar sa svojim sadašnjim partnerom i odlučila da pokuša još jednom. "Nisam nameravala napraviti taj zadnji tretman. Moj otac je bio ozbiljno bolestan kod kuće u Škotskoj i preminuo je. Mama je rekla da bih trebala pokušati još jednom. Moj tata, pre nego što je preminuo, pitao je majku: "Šta bih joj mogao poslati s neba?" a ona mu je rekla: "Molim te, pošalji joj dete". To mi je na kraju dalo dodatni podsticaj da ipak opet pokušam - ispričala je Helen.

Ostala je trudna iz drugog pokušaja u klinici na Kipru. Kada je dobila rezultate testiranja i potvrdu da u sebi nosi dete, rasplakala se. Nazvala je u suzama mamu, a ova je mislila da plače jer ponovo nije uspelo.

"Bile su to suze olakšanja i sreće. Mislim da je moj tata morao imati nešto s tim, on mi je poslao tu bebu," dodala je. Tokom trudnoće Helen je razvila dijabetes i preeklampsiju, stanje koje uzrokuje visoki krvni pritisak, ali nije marila za to, jedino o čemu je razmišljala bio je dan kad će napokon videti svoje dete.

Rodila je zdravu devojčicu u 53. godini života i napokon osetila kako je to biti majka. "Kad smo došli kući, briznula sam u plač. Osećala sam kao da me 25 godina tuge napušta - prisetila se i naglasila koliko uživa u detetu."

"Ona je smirena, opuštena i srećna beba. Ona je toliko draga, vredelo je da je čekam još 25 godina. Osećam se kao u raju, jer bila sam vrlo blizu godina kad se više ne može učiniti ništa. Želim zahvaliti osoblju, lekarima i svima u klinici - rekla je, a prenosi 24 sata.hr sa Mirror-a.

(24sata.hr/Yumama)

BONUS VIDEO:

TRUDNA SAJSI MC U KRUPNOM KADRU: Pevačica sa STOMAKOM DO ZUBA iznenadila sve na MAC-u Espreso