Kraljevski koledž akušera i ginekologa takođe preporučuje odlaganje stezanja pupčane vrpce za zdravu terminsku decu i nedonoščad najmanje 2 minuta nakon rođenja.

Još od januara 2017, novi bilten o praksi koji su objavili vrhunski akušeri i ginekolozi i pedijatrijski organi Amerike, predlažu nove smernice u vezi sa presecanjem pupčane vrpce bebe nakon porođaja. Šta to znači za bebu i koliko dugo lekar treba da čeka pre nego što preseče pupčanu vrpcu, piše University of Utah Health, a dr Kirtli Jones, ginekolog sa Univerziteta u Juti, raspravlja o tome šta istraživanje kaže.

Kako funkcioniše pupčanik po rođenju

“Kada se beba tek rodi, pupčanik je zakačen za placentu koja je još uvek pričvršćena za majčinu matericu. Naravno, nakon rođenja bebe želimo da bebu osušimo, da bude na toplom, i u naručju mame. Ali kada se seče pupčanik? Ovo je zapravo bila debata tokom godina, preseći odmah, za minut, pet minuta, zašto je to važno? A šta je najbolje za bebu?

Razlog postojanja placente za sve nas sisare je da obezbedi kiseonik i hranljive materije od majke do bebe. Mama pumpa svoju krv kroz svoju stranu placente, a bebino srce pumpa krv kroz svoju stranu. Krv se ne meša direktno, ali se razmenjuju hranljive materije i kiseonik.

Neposredno nakon što se beba rodi, pre nego što počne da uzima prvi dah i zaista pokrene pluća, krv još uvek pumpa na bebinoj strani placente. Na kraju, deo krvi sa bebine strane se vraća bebi oko 80 do 100cc. Tada pupčana vrpca prestaje da pulsira i steže se. To se dešava bebama koje su rođene širom sveta bez pomoći, bez klema i nekih makaza, a dešava se i kod drugih sisara, kod pasa i mačaka.

Ta dodatna krv koja se vraća u bebu čini bebinu krv malo gušćom, ali ta krv takođe služi kao dodatna zaliha gvožđa da napravi svoja crvena krvna zrnca dok se doju, jer majčino mleko ima malo gvožđa. Dakle, nekada većina porodilja je bila savetovana da rodi bebu i odmah se stegne i preseče vrpca. Ovo je bila navika kao i bilo šta drugo, ali postoje podaci da bebe koje su imale odloženo presecanje pupčane vrpce mogu biti izložene većem riziku od problema sa bilirubinom - da imaju malu žuticu nakon rođenja kao rezultat viška krvi.”

Prethodna praksa

Do pre nekoliko godina, bila je navika da se odmah stegne i preseče pupčanik, dr Jones ističe:

“Mi lekari i babice se borimo za ono što smo videli kao prirodniji pristup presecanju pupčane vrpce - sačekajte minut, dva, tri ili bar dok pupčana vrpca ne prestane da pulsira. Dakle, bilo je nekoliko ispitivanja, zdrave rođene bebe su nasumično raspoređene tako da im se pupčana vrpca preseče odmah u odnosu na one kod kojih je čekano oko minut. I iako je došlo do blagog povećanja stope žutice kod beba sa kasnijim stezanjem, bebe su imale manje anemije nekoliko meseci kasnije.

Takođe su uradili istu studiju sa bebama koje su bile donekle prevremeno rođene i ove bebe su takođe bile bolje. Novorođenčad koja su bile dovoljno stabilna da malo odlože stezanje pupčane vrpce imale su manje potrebe za transfuzijom na jedinici intenzivne nege i manji rizik od nekih ozbiljnih problema prevremenog rođenja.”

Rizici za bebu

Zabrinutost i dileme postoje, doktor objašnjava koje su:

“Za terminsku bebu, postoji zabrinutost zbog anemija i nedostatka gvožđa koja nije uobičajeno ali se može javiti kod više od 5% terminske novorođenčadi. Nedostatak gvožđa i anemija kod malih beba takođe mogu biti kasnije povezani sa nekim razvojnim i kognitivnim problemima. Važno je znati da velika većina beba sa ranim stezanjem pupčane vrpce nije postala anemična, ali je bila nešto manja šansa za anemiju kod beba sa kasnijim stezanjem pupčane vrpce.

Dakle, u januaru 2017. godine, Američki koledž za akušerstvo i ginekologiju zajedno sa Američkom akademijom za pedijatriju i Američkim koledžom medicinskih sestara babica objavili su bilten koji preporučuje da se sačeka 30 sekundi do jednog minuta pre nego što se stegne pupčana vrpca nakon rođenja beba. Uzgred, Britanski kraljevski koledž akušera/ginekologa preporučuje najmanje dva minuta, a Američki koledž medicinskih sestara babica preporučuje dva do pet.”

Kada se ne primenjuje odlaganje presecanja

Postoje situacije kada odlaganje nije opcija. Doktor naglašava u kojim:

“Veoma prevremeno rođene bebe ili bebe sa niskim otkucajima srca ili uznemirenošću, za te bebe ne treba čekati duže od 30 sekundi, što se može osećati kao večnost za porodilju čija beba je u nevolji. A u nekim slučajevima je veoma važno predati bebu pedijatru na hitnu negu.

Neki uslovi koji utiču na majku i čekanje na presecanje pupčanika nije preporučljivo, bi bili ako mama ima krvarenje i posteljicu treba odmah ukloniti ili ako se posteljica prerano odvojila tokom porođaja. Ponekad je vrpca veoma čvrsto omotana oko bebinog vrata i treba da se preseče da bi se beba mogla poroditi. Ovo uopšte nije tako uobičajeno, razumno je sačekati malo ako beba i mama nisu u opasnosti.”

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Tata smislio trik kakod a dete gleda manje TV TikTok/tworcubed