Pupčana vrpca se obično seče u prvom minutu posle rođenja, jer se veruje da odlaganje može da izazove žuticu. Međutim, istraživači kažu da nema dokaza da je ova bojazan osnovana - naprotiv trebalo bi da se uvede standardna procedura da se sačeka tri minuta pre sečenja vrpce. 

U studiji u kojoj je posmatrano zdravstveno stanje 400 dece rođene u slabo-rizičnim trudnoćama. Nekima je presečena vrpca posle duže od tri minuta, dok su drugi fizički odvojeni od majke za manje od deset sekundi posle porođaja. Odlaganje presecanja vrpce nije izazvalo nikakve negativne efekte po zdravlje.

Ali zato su bebe kojima su kasnije presečene pupčane vrpce su imale bolji nivo gvožđa u uzrastu od četiri meseca i bilo je manje slučajeva anemije. Švedski istraživači procenjuju da je na svakih 20 beba koje su kasnije odvojene od majke se spreči jedan slučaj anemije deteta.

Poenta je u tome da produžena vezanost za majku preko pupčane vrpce je odličan način da se nastavi dotok krvi bogate kiseonikom do pluća bebe dok se disanje u potpunosti ne uspostavi i tako poveća nivo gvožđa.
Simptomi anemije u prvoj godini života mogu da uključuju zamor i ubrzani rad srca, iako može proći i bez simptoma. Ako se problem ne reši na vreme, obično sa suplementima gvožđa u kapima, anemija može dovesti do trajnih mentalnih i fizičkih problema.

Zapratite nas i na Instagramu!