Hormon oksitocin je najviše zaslužan za vezivanje bebe i majke, pa čak i očeva koji se oslobađa čim ugledaju i uzmu u naručje bebu.

Ovaj takozvani hormon vezivanja obezbeđuje stvaraje i jačanje veze između roditelja i bebe pri fizičkoj blskosti. Najviše se oslobađa dok beba sisa, kada dete oseti bliskost i ljubav svojih roditelja. Na ovaj način dete doživljva pozitivna osećanja koja utiču na njegov mozak, a time i na emocionalnu ravnotežu.

Način na koji pokazujete i dajete ljubav može biti veoma različit. Beba koja nije dojena, ali odrasta kao beba hranjena na flašicu takođe razvija blisku vezu sa majkom i ocem. Važno je da beba što više vremena provodi u blizini roditelja, naročito majke.
Uspostavljanje ove veze nije uvek lako, jer posle porođaja neke žene pate od postporođajne depresije, pa ovo možda ne ide tako brzo, ali vremena ima jer se ova vezanost uspostaljva doživotno.

Trudnice ili porodilje koje se bore sa depresijom i drugim problemima mentalnog zdravlja treba da obrate više pažnje na to kako komuniciraju sa svojom bebom. Ali to ne znači da mu mogu pružiti manje ljubavi. U ovakvim porodicama, gde jedan roditelj ponekad ima problem sa iskazivanjem ljubavi svom detetu, morate rano reagovati i otkriti zašto je to tako. Važno je da se emocionalna situacija ne prenese na dete i da dobijete pomoć ako je potrebno.

BONUS VIDEO

Snimak anesteziologa koji je silovao trudnice i porodilje Twitter


Izvor: Yumama