Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEDAN HORMON JE ZASLUŽAN ZA USPOSTAVLJANJE BLISKOSTI SA BEBOM: Evo zašto je važno da pratite ovaj proces

Bliskost majke i bebe se ostvaruje zahvaljujući jednom hormonu. Ova veza ponekad se ostvaruje brže ili sporije, evo i zašto.

 4 stvari koje dete nasleđuje od majke. Izvor: Shutterstock

Hormon oksitocin je najviše zaslužan za vezivanje bebe i majke, pa čak i očeva koji se oslobađa čim ugledaju i uzmu u naručje bebu.

Ovaj takozvani hormon vezivanja obezbeđuje stvaraje i jačanje veze između roditelja i bebe pri fizičkoj blskosti. Najviše se oslobađa dok beba sisa, kada dete oseti bliskost i ljubav svojih roditelja. Na ovaj način dete doživljva pozitivna osećanja koja utiču na njegov mozak, a time i na emocionalnu ravnotežu.

Način na koji pokazujete i dajete ljubav može biti veoma različit. Beba koja nije dojena, ali odrasta kao beba hranjena na flašicu takođe razvija blisku vezu sa majkom i ocem. Važno je da beba što više vremena provodi u blizini roditelja, naročito majke.
Uspostavljanje ove veze nije uvek lako, jer posle porođaja neke žene pate od postporođajne depresije, pa ovo možda ne ide tako brzo, ali vremena ima jer se ova vezanost uspostaljva doživotno.

Trudnice ili porodilje koje se bore sa depresijom i drugim problemima mentalnog zdravlja treba da obrate više pažnje na to kako komuniciraju sa svojom bebom. Ali to ne znači da mu mogu pružiti manje ljubavi. U ovakvim porodicama, gde jedan roditelj ponekad ima problem sa iskazivanjem ljubavi svom detetu, morate rano reagovati i otkriti zašto je to tako. Važno je da se emocionalna situacija ne prenese na dete i da dobijete pomoć ako je potrebno.

BONUS VIDEO

Pogledajte

00:24
Snimak anesteziologa koji je silovao trudnice i porodilje
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter


Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica