Počela je prijava za upis budući školaraca u prvi razred koja će trajati od 3. aprila do 31. maja. Mališani koji će prvi put da sednu u školske klupe treba da budu uzrasta od šest i po do najviše sedam i po godina, što zapravo obuhvata generaciju od 1. marta 2016 do 28. februara 2017 godine. Pre konačnog upisa, važno je da se urade preporučeni specijalistički pregledi, potom da se primi obavezna vakcina, dok svu potrebnu dokumentaciju prikuplja obrazovna ustanova.

Svi roditelji predškolca treba pre svega u izabranom domu zdravlja da obave preglede, kako bi deca dobila zdravstvenu potvrdu. Kod izabranog pedijatra dobija se uput za: logopeda, oftalmologa, ORL, fizijatra, stomatologa i na kraju preventivni pregled pedijatra. Takođe je nepohodno da se uradi krivna slika i pregled urina. Ukoliko nema termina pregleda u domu zdravlja, nemojte da brinete svi mogu da se urade i privatno, samo što se plaćaju.

Ono što je najvažnije da dete primi dve obavezne vakcine - protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i dečje paralize, kao i MMR, protiv malih boginja, zauški i rubeola. Vakcina može da se odloži samo u slučaju da je dete bolesno, odnosno da ima neku respiratornu infekciju i temperaturu, kao i u slučaju da je imalo neku hiruršku intervenciju. Ako se nađete u ovakvoj situaciji, ne morate da birnete pedijatar piše potvrdu da je vakcinacija u toku, a ovaj dokument se dostavlja obrazovnoj ustanovi.

Detaljan vodič za upis dece u prvi razred
Foto: Shutterstock Elektronsko zakazivanje termina

Kako da prijavite dete za testiranje – elektronski (koraci)

Ukoliko se niste registrovali, kreirajte nalog na Portalu eUprave. Nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na Portal eUprave za zakazivanje termina za upis u osnovne škole, a ona se otvara tako što iz menija odaberete opciju Usluge, pa Obrazovanje i eZakazivanje termina za upis, gde možete pročitati detaljan opis te usluge. Kada pokrenete uslugu eZakazivanje termina za upis odaberite opciju Podnošenje prijave, izaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odaberite termin.

Prilikom dolaska na zakazan termin, roditelji završavaju sve svoje obaveze vezane za upis, svu potrebnu dokumentaciju - izvod iz matične knjige rođenih, prijava prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta, pribavlja elektronskim putem obrazovna ustanova.

Obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje samo ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

(Yumama)