Roditelji i zakonski staratelji dece koja od septembra treba da krenu u prvi razred i ove godine imaju mogućnost da elektronskim putem zakažu termin za upis i testiranje deteta putem usluge eZakazivanje na portalu eUprava.

Zakazivanje termina počinje danas, dok su termini za testiranje raspoloživi u periodu od 1. aprila do 31. maja i njih kreiraju ovlašćena lica u osnovnoj školi.

Kako se prijavljuje i koja dokumentaciju nam je potrebna?

Prilikom dolaska na zakazani termin radi testiranja i upisa deteta nije potrebno da roditelji prilažu bilo kakva dokumenta, jer će ih škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti.

Kako je navedeno u saopštenju, kad roditelj pokrene uslugu, koja je dostupna, kako na srpskom, tako i na jezicima nacionalnih manjina, potrebno je da odabere školu kojoj dete teritorijalno pripada, ponuđeni termin u školi, popuni osnovni set podataka i klikne na dugme Podnesi.

Podaci koja će škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti su: izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o završenom pripremnom predškolskom programu, potvrda o obavljenom lekarskom pregledu.

Ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi potrebno je lično doneti lekarsko uverenje.

Devojčice, škola, učenici
Shutterstock Devojčice na školskom času

Kako da se registrujem na portal eUprava da upišem dete u školu?

U saopštenju je navedeno i uputstvo za roditelje kako da upišu dete u školu elektronski.

Ako niste, potrebno je da budete registrovan korisnik, odnosno da imate kreiran nalog na Državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs.

Nakon uspešne registracije, potrebno je da se prijavite na Portal. Iz menija treba odabrati Usluge > Obrazovanje > eZakazivanje termina za upis, gde može da se pročita detaljan opis te usluge.

Nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis treba odabrati opciju Podnošenje prijave, zatim izabrati školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odabrati termin, navedeno je u saopštenju.

Roditeljima ili drugim zakonskim zastupnicima će tokom trajanja upisa u osnovne škole svakog radnog dana od 08.00 do 15.00 časova biti dostupan i kontakt centar Ministarstva prosvete na broju telefona 011/73-505-57.

(Yumama/Tanjug)