Većina trudnoća napreduje bez ikakvih komplikacija. Međutim ukoliko spadate u grupu visokorizične trudnoće, nemojte da brinete, ako se stanje prati i adekvatno leči rizik može da se svede na minimum.

Ginekolog Džons Hopkins otkriva koje su to četiri najčešće komplikacije koje prate trudnoću:

Prekomerno povraćanje u trudnoći ( Hyperemesis gravidarum)

Šta je to?Mnoge trudnice pate od jutarnjih mučnina, međutim ako povraćanje postane toliko često da ne možete da unesete ni malo tečnosti i hrane, onda je to već ozbiljno stanje koje zahteva hospitalizaciju.

Koji su simptomi? Jaka mučnina i povraćanje, koje može da dovede do gubitka težine i dehidracije.

Kako se leči? U blažim varijantama dovoljno je samo da se uspostavi režim ishrane i unosa tečnosti, takođe mogu da se koriste lekovi koji ublažavaju mučninu. U teškim slučajevima, neizbežan je odlazak u bolnicu kako biste hranljive materije i tečnost primali putem infuzije. Mnoge žene počnu da se osećaju bolje do 20. nedelje trudnoće, u retkim slučajevima ne prolazi do kraja trudnoće. U ovoj situaciji je najvažnije da vaše stanje redovno bude praćeno od strane lekara.

Gestacijiski dijabetes

Šta je to? Dijabetes je stanje koje sprečava vaše telo da razgradi šećer. Gestacijski dijabetes je tip koji se javlja isključivo tokom trudnoće. Jedan od najvećih rizika je što beba može da naraste više od proseka, zbog čega se u tom slučaj preporučuje carski rez.

Koji su simptomi? Nema spoljašnje znake ili simptome, uglavnom se posebno prate one trudnice koje imaju prekomernu težinu ili imaju istoriju bilo kog tipa dijabetesa.

Kako se leči?Veoma visok procenat gestacijskog dijabetesa može da se kontroliše ishranom. Ipak postoje slučajevi kada se uzimaju lekovi (čak i insulin) kako bi se kontrolisao nivo šećera u krvi. Što se tiče vežbanja, najviše se preporučuje šetnja, čak 30 minuta može da znači za kontrolu šećera u krvi. Hodanje i vežbanje isključivo može da se praktikuje ukoliko lekar ustanovi da je bezbedno.

Ultrazvuk, trudnica, doktor, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvučnom pregledu

Prednjačeća posteljica (placenta previa)

Šta je to? Dok ste trudni, posteljica obezbeđuje vašoj bebi kiseonik i hranljive materije za pravilan razvoj. Placenta se normalno vezuje za gornji deo materice, ali kod ove komplikacije ona ili potpuno ili delimično pokriva grlić.

Koji su simptomi? Glavni je vaginalno krvarenje, koje nije praćeno grčevima ili drugim bolovima. Neke žene čak nemaju nikakve simptome.Vaš lekar potvrdiće dijagnozu ultrazvukom ili fizičkim pregledom.

Kako se leči? Ako je krvarenje jako, možda ćete morati da ostanete u bolnicu neko vreme. Trudnicama koje imaju ovu komplikaciju moraće da se porode carskim rezom, obično dve do četiri nedelje pre termina.

Nizak pritisak, pritisak, trudnoća, trudnica
Shutterstock Trudnica meri pritisak

Preeklampsija

Šta je to? Stanje koje uzrokuje visok pritisak. Može da bude opasno po život ako se ne leči. Najčešće se javlja nakon 20 nedelje trudnoće, češće kod žena koje nemaju istoriju visokog krvnog pritiska.

Koji su simptomi? Mogu da budu jaka glavobolja, promena vida i bol ispod rebara. Međutim, mnoge žene ne osete simptome odmah. Prvo upozorenje je obično kada žena dolazi na rutinski prenatalni pregled i ustanovi se da ima visok krvni pritisak. U tim slučajevima, vaš lekar će testirati stvari poput funkcije bubrega i jetre kako bi utvrdio da li je u pitanju preeklampsija ili samo visok krvni pritisak .

Kako se leči? Stanje nestaje tek kada se beba rodi, tako da je porođaj najbolji način lečenja preeklampsije. Međutim, prevremeni porođaj može dovesti bebu u opasnost od zdravstvenih problema. Procenu o tome koliko je opasno donosi lekar i u skladu sa tim odlučuju da li da budete hospitalizovani ili možete da ostanete kod kuće i mirujete uz redovne kontrole.

(Yumama)