Broj obolelih od malih boginja u Srbiji i dalje raste. Trenutno je 36 osoba zaraženo, a dvoje koji su registrovani u Beogradu su majka (21) i njena beba stara samo četiri meseca.

Majka i beba imaju blažu kliničku sliku, a epidemiolozi su utvrdili da se radi o porodičnom zaražavanju. Mama i njena beba bile su u kontaktu sa jednom od prethodno identifikovanih osoba zaraženih morbilama.

Kako možemo da zaustavimo epidemiju morbila?

Kako je doktor Milićević nedavno govorio, roditelji moraju da budu svesni toga da dete treba da primi MMR vakcinu koja se dokazala kao uspešna kod malih boginja.

"Razumem i strah roditelja zbog stalnog 'bombardovanja' informacijama o tome da su vakcine opasne, jer izgube poverenje i ne znaju više kome da veruju. To ih dosta zbunjuje i tako je i u mnogim evropskim zemljama, ne samo kod nas. U vreme kada se daje MMR vakcina tada se najčešće i dijagnostikuje autizam kod deteta koje ga već ima. To se podudari i onda neko kaže da je to zbog vakcine. Međutim, sve žive studije to negiraju. Tako važnu stvar niko ne bi mogao da sakrije. Svi se upravljamo prema izveštajima vrhunskih lekara, sa kongresa... neko bi morao da vidi da tu nešto fali. Kao i svaka druga vakcina, i MMR može da da lokalne efekte: svrab, bol, temperatura... Ali, ljudi se ne plaše toga nego se plaše autizma. MMR vakcina daje se između 12. i 15. meseca života, a revakcina obično pred školu. Dete ne može da krene u školu ako nije primilo ovu vakcinu koja štiti od tri bolesti koje su nezgodne. Jesu to male boginje ali mogu da naprave veliki probleme.Rubeola može kasnije da kod devojaka napravi probleme u trudnoći, a zauške kod dečaka ako zahvate tkivo testisa. Ovom vakcinom štitimo se od sve tri bolesti", napomenuo je dr Milićević.

Pedijatar, dr Saša Milićević
Printskrin, Youtube/ K1 televizija Pedijatar, dr Saša Milićević

Podsetimo, u poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

(Yumama/Blic)