Janka Budimir, influenserka i fitnes instruktorka, na svom Instagram profilu podelila je najlepše vesti. Iako je već bila u 41. nedelji trudnoće i delovalo joj je kao da beba neće skoro, njena lepa Maša je stigla!

Janka je na svom Instagram profilu objavila detalje iz bolnice i sa porođaja koji se dogodio 23. marta u 20.45 sati. Janka i njen suprug postali su roditelji devojčice Maše koja je rođena sa 3.820 g i dugačka 55 cm.

Svoju priču o porođaju, Janka je detaljno opisala uz svoj snimak:

"Dan pre dr Rima mi je rekla da je rizično da čekamo da porođaj krene prirodno jer se voda oko bebe smanjuje, a već sam 7 dana preko termina... 'Da li želiš da dođeš sutra ujutru (četvrtak) na indukciju?', pitala me je doktorka. Rekla sam da mi treba vremena, da me pusti da prespavam, pa ću je pozvati ujutru. Silno sam želela da Maša sama krene. Čula sam se sa mojim doktorom iz Beograda, dr Ivanom Bojevićem. Rekao mi je: 'Janka, i ja bih vam isto savetovao, nemojte više čekati.' Naveče, muž i ja smo razgovarali i dogovorili se da se sutra spremimo i krenemo ka bolnici", započela je Janka svoju priču, a onda objasnila šta je čekalo tamo:

"Stigli smo oko 11 sati. Nakon prijema smestili su me u sobu za porođaj i dobila sam Prostin gel da pokrene kontrakcije. 3 sata se ništa značajno nije desilo, malo kontrakcija, ali izdržljivo. Onda me doktorka pitala da li se slažem sa tim da mi prokine vodenjak i uključi Sinto (oksitocin), što će još jače stimulisati kontrakcije.Pristala sam. I bila je u pravu, krenulo je, polako su postajale sve jače i jače. Koncentrisala sam se samo na disanje i na pomisao da kroz tu bol stiže naša beba."

Koliko je sve različito u Dubaiju gde se ona porodila i u Srbiji, pokazuju mnoge stvari kroz koje je Janka prošla.

"Kada je doktorka došla da proveri stanje, bila sam otvorena 7.5 cm ali je beba još bila jako visoko. Tada mi je rekla: 'Znam da si stavila u tvoj porođajni plan da ne želiš carski rez, ali ja moram imati tvoje odobrenje da ako se beba ne spusti, idemo na hitan carski rez.' Rekla sam: 'Da', a mislila sam: 'Ne, spustiće se, mi ćemo je spustiti." I rekla mi je: 'Dobro se drži. Da li misliš da možeš bez epidurala jer si napisala da bi uzela epidural ako bude baš bolno.' Odgovorila sam joj: 'Videćemo', i dišem, dišem... Ubrzo su se kontrakcije skoro spojile, i ja kažem mužu da pozove sestru da joj kaže da pozove anesteziologa. Definitivno, želim epidural! U sobi do moje žena urla, vrišti. Njen prvi porođaj je krenuo malo pre mog, što me je i navelo da bez razmišljanja donesem odluku. Kada je anestezija počela da deluje zahvalila sam se Bogu i Alahu da tako nešto postoji. Ali sad nam je još ostalo da spustimo bebu. Gurala sam, 3 sata! Ali znam sigurno da sam uspela jer smo zajedno radili, Drago, Maša i ja, kao porodica", napisala je Janka, a onda je potvrdila i koliko joj je podrška supruga značila:

"Vukla sam za njegovu ruku, on me držao na boku, jako sam napinjala, toliko da kad je babica došla da me proveri, beba je već krenula. Brzo je došla i doktorka (ovde doktorka vodi sve, babica je tu da dočeka bebu) uz još jednu sestru. Gurala sam do poslednjeg atoma snage. Opet mi se doktorka u jednom momentu obratila i rekla: 'Janka, želim maksimalno da ispoštujem tvoj plan, znam da si rekla da ne želiš epiziotomiju, ali počela si da pucaš i bilo bi dobro da ipak napravimo mali rez, da li se slažeš sa tim?' Rekla sam 'da' i za 5 napona, Maša mi je bila na grudima. Ostavili su je na grudima da sama pronađe put do 'hrane' jer sam i to napisala u porođajni plan. Takođe sam napisala da želim odloženo presecanje pupčanika. I o tome me je obavestila i iskomunicirala sa mnom."

Janka ne krije da je prezadovoljna tretmanom koji je imala na porođaju, a svojom pričom je želela i da motiviše druge žene da treba da se zauzmu za sebe.

"Porodila sam se kao kraljica, imala sam tretman kao kraljica i smatram da je to jedino ispravno kada donosite novi život na svet. Kako motivišem žene da vode brigu o svom telu, tako želim da motivišem sve mame da se zauzmu za sebe i da zahtevaju malo bolje uslove u našim porodilištima. Ovo je ostavilo dubok utisak na mene i nekoliko puta u danu to spomenem zajedno sa mužem. I taj momenat, da je on bio tu, kao moja najveća podrška... da ga nije bilo, sigurno bih išla na carski rez jer sama, pod dejstvom epidurala, ne bih mogla toliko da guram. Još uvek mi je tu veliki naboj predivnih emocija, da svaki put kad gledam ovaj video plačem. Ja inače nisam ovoliko 'intimna' na Instagramu, ali sam osetila potrebu da ovo podelim sa svim budućim majkama i kažem da je u ovako posebnom momentu jako važno da imate podršku partnera i da imate doktora koji je tu da ispoštuje svaku vašu želju, koliko god je to moguće", zaključila je Janka, ponosna mama Maše koja je tek ugledala svet.

(Yumama)