U prethodnoj godini statistika pokazuje da se u svetu porodilo 30.500 žena starijih od 40 godina, ipak je skoro duplo više onih koji su decu dobili u tinejdžerskim godinama. Ni jedna ni druga stvar nisu pogrešne, bitno je da je žena spremna za obaveze koje prinova donosi i da zdravstveno stanje njenog organizma bude dobro kako bi trudnoću iznele na najbolji mogući način.

Jedna Ana koja je učiteljica i živi u Londonu svoje prvo dete dobila je u 41. godini, a sa svetom je podelila svoje iskustvo.

"Dok mi je babica polagala ćerku na grudi, pomilovala sam je po obrazu i zaljubila se. Bio je to savršen trenutak, u savršenom trenutku mog života", započela je svoju priču Ana, a onda otkrila i kroz šta je sve prošla i zašto je baš u 40. dobila svoje prvo dete.

"Kada sam imala 15 godina dijagnostikovana mi je endometrioza, koja je izazivala bolove a lekari su me upozorili na probleme sa plodnošću. Laserski su mi uklonili tkiva i dali terapiju. Rekli su mi da su male šanse da ću ikada imati decu. Tada sam bila previše mlada da bi me te reči previše dotakle, ali sam se snašla tako što sam sebe ubedila da ionako ne želim da budem majka", rekla je Ana, i umesto toga je odlučila da se fokusira na druge stvari u svom životu, počevši od fakulteta.

"Toliko sam bila odlučna da ne želim da postanem majka da sam u svojim dvadesetim dva puta ostajala trudna, i oba puta sam abortirala.Nisam osećala da mogu da pružim detetu život kakav zaslužuje ili da budem mama kakva mu je potrebna. Umesto toga, fokusirala sam se na to da svoj život potpuno posvetim sebi", rekla je Ana koja sigurno sada mnogima deluje samoživo, ali ako pogledamo da je u tinejdžerskim godinama čula takve bolne reči od lekara, nije ni čudo što je tako razmišljala. Očigledno je strah učinio svoje, i tražila je način da sebe ispuni drugačije.

žena-bol stoamka-toalet.jpg
Shutterstock Žena sa bolovima u stomaku

Kada je imala 31 godinu, njen tadašnji dečko želeo je da stvore porodicu, ali je iz straha pobegla od njega. Raskinuli su, a posle 2 godine odlučila je da je došlo vreme da se skrasi. Pronašla je novog partnera i konačno sa 36 godina osetila da je spremna da stvara porodicu. Kako je u dvadesetim lako zatrudnela, nije se brinula oko toga da li će i sada to ići glatko. Međutim, stvari su krenule neočekivano.

Tokom naredne dve i po godine, imala je čak pet pobačaja. Nijedna od trudnoća nije izgurala duže od 13 nedelja. Podvrgla se raznim testovima i otkrila da je njen imuni sistem napadao fetuse i da je samo uz pomoć lekova mogla da održi trudnoću.

Ginekolog, žena, pregled, doktor
Shutterstock Žena kod ginekologa

Sa 40 godina saznala je da je trudna, osećala se neverovatno uznemireno, ali ovog puta nije došlo do pobačaja. U dvadesetoj nedelji saznala je da će dobiti devojčicu i bila je presrećna. Međutim, u petom mesecu trudnoće, njen partner je odlučio da ne želi da ima decu i ostavio ju je trudnu.

"Uznemirena onim što se dogodilo, moje emocije su se rasule na sve strane. Znala sam da ću svoju bebu da zadržim i da je volim najviše na svetu iako nije sve bilo onako kako sam zamišljala. Međutim, dobila sam podršku od svoje tri najbolje prijateljice, čak je jedna bila i moja podrška na porođaju. Kada se moja Doroti rodila, sve brige su nestale. Shvatamo stvari i zajedno idemo u ovo putovanje, a ja imam osećaj da će majčinstvo biti moja najveća avantura do sada", zaključila je Ana u svojoj ispovesti.

(Yumama)