40 nedelja trudnoće je iza vas, a beba još ne želi da krene u svet? Znamo da je to normalno, ali smo sigurni i da ste već postali nervozni u iščekivanju da ugledate svoju bebu, ali i da se rešite muka koji veliki trudnički stomak sa sobom nosi.

"Samo 4 odsto beba se rodi na očekivani datum. Nijedan lekar, nijedno istraživanje ne može sa sigurnošću da kaže kada će beba da se rodi. Sve zavisi od nivoa oksitocina koji stimuliše trudove i daje materici signal za kontrakcije, odnosno početak kontrakcija", objašnjava ginekolog.

Da bi porođaj započeo, potrebno je da se poveća nivo oksitocina. Lekari često preporučuju spuštanje stepenicama, ali evo na koje još načine stručnjaci savetuju da buduće mame 'namame' bebu:

Intimni odnosi

Stručnjaci preporučuju intimne odnose kao metodu da se porođaj ubrza. Sperma sadrži moćne prostaglandine, supstance slične hormonima koje omekšavaju grlić materice. Pored toga, orgazam povećava nivo oksitocina, što može da pomogne ubrzavanju porođaja.

Ples

Ako tokom plesa rotirate kukove u obliku osmice, pomoći ćete bebu da se spusti u karlicu. Pored toga, tokom plesa povećava se i nivo oksitocina.

Ples, trudnica, par, igra
Shutterstock Trudnica pleše sa suprugom

Stimulacija bradavica

Ovo takođe može da stimuliše kontrakcije materice. Ginekolozi savetuju da nežno trljate bradavice prstima nekoliko puta dnevno po minut, kako biste pospešili kontrakcije.

Urme

"Istraživanje je pokazalo da dve urme dnevno od 36. nedelje trudnoće mogu da ubrzaju početak porođaja", kaže ginekoloh.

Prvo, u urmama ima puno šećera, a lekari preporučuju da jedete fruktozu neposredno pred porođaj. Drugo, upotreba urmi u poslednjem tromesečju trudnoće doprinosi proširenju grlića materice i smanjuje potrebu za indukcijom na porođaju.

Urme, trudnoća
Shutterstock Urme u trudnoći

Smirenost

Najbolji način da pomognete svom telu je da se ne mešate. Nemojte da vas čini nervoznim to što beba još čeka da krene. Kada ste zabrinute, vaše telo oslobađa hormon stresa - adrenalin i kortizol, a oni usporavaju porođaj.

(Yumama)