Ako ste prešli termin porođaja i želite što pre da ugledate beba, sigurno već razmišljate o svemu što može da vam pomogne da na bezbedan način pokrenete trudove. Neko će vas sigurno posavetovati da pijete čaj od lista maline, neko da jedete urme, ali čućete i da je muskatna žalfija odlična da podstakne porođaj.

Stručnjaci se slažu da nema dokaza da muskatna žalfija može da izazove porođaj, ali da ne može ni da vam našteti ako pokušate. Neke babice kažu i da ona može da vam pomogne u smanjenju anksioznosti i bolova kada porođaj počne.

"Trenutno nema dokaza da je muskatna žalfija korisna u izazivanju porođaja, ali je malo verovatno da će naneti štetu ako ipak poželite da pokušate. Molimo vas da porazgovarate sa svojim doktorom pre upotrebe bilo kojeg esencijalnog ulja jer postoje i žene koje ne smeju da ga koriste", kažu stručnjaci.

Razlog zbog kog se smatra da žalfija izaziva porođaj je taj što ona može da poveća nivo hormona oksitocina. On stimuliše mišiće materice da se kontrahuju i povećava proizvodnju prostaglandina koji dodatno povećava kontrakcije.

Muskantna žalfija, ulje
Shutterstock Esencijalno ulje muskatne žalfije

Kako da koristim muskatnu žalfiju?

Ako ste dobili dozvolu da isprobate esencijalnu muškatnu žalfiju, postoji nekoliko načina na koje možete da je isprobate:

  • Stavite 1 ili 2 kapi u kadu.
  • Pomešajte nekoliko kapi sa osnovnim uljem i utrljajte direktno na stomak.
  • Udahnite je. Nekoliko kapi možete staviti na neku krpicu i mirisati je.

(Yumama)