U trudnoći se težiste tela pomera zbog rasta stomaka, pa žene često znaju da deluju nespretno, pa i da dođe do padova. Zbog toga je veoma važno kakvu obuću biramo, posebno jer ona može da nam pomogne i da izbegnemo oticanje stopala i članaka.

Postoji nekoliko karakteristika na koje treba da obratite pažnju kada je obuća koju nosite u trudnoći u pitanju. Iako vam možda deluje bezazleno, padovi u trudnoći nikako ne treba da se dešavaju jer mogu da izazovu probleme.

Kakvu obuću treba da nosimo u trudnoći?

Kada birate obuću u trudnoći, obratite pažnju na sledeće stvari:

  • Nosite udobne cipele, ni previsoke ni preniske.
  • Izbegavajte štikle, posebno ako niste navikli na to, ali i pred kraj trudnoće.
  • Izaberite obuću napravljenu od prirodnih materijala, a izbegavajte sintetičke materijale i plastiku.
  • Birajte obuću sa neklizajućim đonom.
  • Imajte na umu da stopala otiču i da je moguće da će vam se broj obuće promeniti u trudnoći. Moguće je da ćete morati da kupite broj veće cipele, neka vas to ne iznenadi.
  • Birajte one koje se lako obuvaju i pričvršćuju jer kako vaš stomak bude rastao, biće vam teško da se sagnete da vežete pertle ili da zakopčavate komplikovane kopče.
Trudnica, obuća, noge, stomak
Shutterstock Trudnica se obuva

Najbolja obuća za trudnice

Osnova svih cipela koje nosite tokom trudnoće je da su kvalitetne, sportske cipele, sa postavljenim uloškom i stabilnim đonom koji dobro ublažava vaše korake.

Zimi se odlučite za ravne čizme ili one sa niskom i širokom potpeticom koje su udobne za svakodnevnu upotrebu. Ako nosite elegantnije cipele, uverite se da su sa niskom i stabilnom potpeticom ili da imaju kaiš preko članka koji ih čini stabilnijim.

Leti birajte sandale sa širokim kaiševima koji se ne usecaju, imajući u vidu da vam na vrućini noge još više otiču. Odlučite se za ravne sandale ili sandale sa stabilnom platformom, po mogućstvu one koji podupiru deo boka, kako biste izbegli uganuće i padove.

(Yumama/Bebesymas)