Uvek je postojala dilema među trudnicama da li je lakše i bezbolnije da se porode prirodno ili carskim rezom. Iako mnogi ginekolozi uveravaju da to nije stvar izbora već medicinske procene, mnoge žene bi se pre opredelile da se porode carskim rezom. Ginekolog Vanja Milošević za "Jutro" na TV Prva razjasnio je koje su to prednosti prirodnog porođaja i zašto je carski rez "nužno zlo".

"Danas bi žene pre izazbrale carski rez nego prirodni porođaj, jer postoji predrasuda da je carski rez da vas samo uspavaju i dobijete bebu na izvolte, ali to baš nije tako. I najiskusniji ginekolozi u najadekvatnijim uslovima uvek će vam reči da takva vrsta operacije sa sobom nosi rizik i mogućnost za komplikacijama. Komplikacije su toliko velike, da je moje mišljenje da svaki iskusni akušer će pre da izbegne carski rez ako to može", rekao je Milošević.

Prema njegovim rečim do skoro je važilo nepisano pravilo, jednom carski rez uvek carski rez, međutim to ne mora nužno da znači ukoliko ne postoje indikacije da se on ponovi. Međutim ako su bila dva carska reza, onda i treći mora da bude.

"Rez na materici je već dva puta urađen i tu uvek imate mogućnost da dođe do spontane rupture. Retko koji akušer bi ušao u taj rizik nakon drugog carskog reza, jer je ruptura materice jedno urgentno hirurško stanje", objasnio je ginekolog.

Operacija, carski rez
Shutterstock carski rez

On smatra da prirodni porođaj znači mnogo brži oporavak i mnogo brže posvećivanje detetu, to su dve glavne prednosti, a za carski opravak je mnogo duži. Kada je u pitanju sam porođaj, za sam plod odnosno bebu je, kako je naveo, bolje da se porodi prirodnim putem:

"Nikada stanje ploda odnosno bebe nije isto iz prirodnog i carskog reza, upravo zbog toga što je priroda udesila da prilikom prolaska kroz porođajni kanal stanje ploda bude mnogo bolji. Kada beba prolazi kroz porođajni kanal ona istiskuje višak plodove vode iz pluća tako da ona mnogo bolje diše, nego posle carskog." , objasnio je Milošević i dodao da je broj porođaja prirodnim putem neograničen, kod carskog to nije slučaj, svaka sledeće trudnoća nosi rizik.

"Carskii rez je samo nužno zlo, on je samo revolucionarna stvar u medicini jer smo smanjili smrtnost kod mama i beba, ali ne sme po svojim indikacijama da postane stvar izbora.", rekao je na kraju svog gostovanja Milošević.

(Yumama)