Mnoge porodilje ističu da im je jedno od najgorih iskustava nakon porođaja bilo zarastanje rane od epiziotomije. Bol, zatezanje, peckanje i nemogućnost da se sedne zaista otežava funkcionisanje, posebno brigu oko bebe.

Zbog želje da se što pre oporave i olakšaju sebi neprijatne simptome, žene često pribegavaju raznim metodama nege rane, drugi problem se javlja što se često dešava da se prerano rade neke stvari koje mogu da pogoršaju bol, ali da budu jako opasne za sam proces zarastanja.

Diplomirana medicinska sestra sa radom u patronaži Ivana Denić na osnovu svog višegodišnjeg iskustva upozorava šta porodilje nikako ne treba da rade u tom periodu:

  • mazati određena ulja i kreme koja nisu za ovu namenu i van preporuke su zdravstvenog radnika,
  • podizati teške predmete, nositi stariju decu
  • izbegavati neadekvatne položaje kao sto su čučnjevi
  • imati seksualne odnose pre prvog pregleda lekara, koji se savetuje mesec dana nakon porođaja,
  • pokušavati samostalno da skidate konce u predelu epiziotomije
vagina-infekcija-bol.jpg
Shutterstock Rana od epizitomije

Jako je važno da pustite da rana samo zaraste u periodu 7 do 10 dana. Iako je osećaj neprijatan i bol neizdrživ, svako naprezanje ili loša nega mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija koje nisu bezazlene. Denić savetuje koji su najbolji načini da sebi olakšate bol kako biste lakše funkcionisali posebno oko bebe:

"Hladne obloge u predelu epiziotomije mogu biti od pomoći naročito ukoliko postoji oštećenje okolnog tkiva kao što je npr. hematom. U ovom periodu dobro je raditi Kegelove vežbe, a mogu se koristiti i lekovi protiv bolova po savetu lekara".

(Yumama/Ivana Denić)