Trudnoća i porođaj je posebno iskustvo za svaku ženu. Dok se neke nose kroz sve to sa osmehom i laganim koracima, druge ipak prožive pravi horor koji zauvek pamte. Neke žene su nam pričale da su imale loše iskustvo na porođaju, neke nisu izašle sa bebom iz bolnice, a neke nažalost nisu ni došle do kraja trudnoće.

Iskustva su mnogobrojna, svako je priča za sebe, a sa čitaocima Yumame svoje iskustvo poželela je da podeli i Vesna Džamić. Ona je svoju bol doživela pre 6 godina, ali i danas je nosi sa sobom. Zbog toga što je prošla nikad se nije usudila na to da ponovo ostane trudna.

"Dugo sam pokušavala da ostanem trudna i napokon dočekala. Otišla sam kod ginekologa, sve je u redu. Pritisak mi je bio malo niži, ali ništa strašno. Uradila sam Dabl i Tripl test koji su takođe bili uredni. Beba je sjajno napredovala sve vreme. Međutim, u četvrtom mesecu sam imala stresnu situaciju i pritisak mi je počeo da skače. Dobila sam terapiju, ali kako mi je trudnoća rasla, tako je i pritisak znao da skoči i pored terapije koju sam redovno uzimala", objašnjava Vesna i dodaje:

"Kada sam bila 24. nedelja završila sam u bolnici jer sam povraćala i imala visok pritisak. Poslali su me u Beograd, u Narodni front. Ležala sam dva dana i pustili su me kući sa pritiskom 150/90. Rekli su mi, ali i u otpusnoj listi napisali da je sve u redu. Nakon dva dana kod kuće, ponovo mi je pozlilo. Otišla sam privatno kod jednog lekara koji mi je rekao da sam luda i da će me poslati kod psihijatra, a ja se nisam ni nervirala niti histerisala nešto. Opet su me ostavili u bolnici, pritisak se malo snižavao, pa je ponovo rastao, nikako da se ustali. I u toj otpusnoj listi su mi napisali da je sve u redu sa bebom. Ona je bila aktivna, a ja sam za tri nedelje tri puta završila u bolnici."

Bolnica, žena, trudnica, porođaj
Shutterstock Trudnica u bolnici

Nakon svega toga, Vesna je odlučila da ponovo ode za Beograd, a tamo su je dočekale loše vesti.

"Pregledala me je doktorka koja je odmah videla da beba u 26. nedelji ima samo 400 g. Poslali su me na konzilijum gde su odlučili da moraju da mi izazovu spontani jer je beba mnogo mala i slaba, ali pre toga da mi urade amniocentezu da bi znali rezultate za naredni put. Sećam se da sam taj dan jela šta god sam stigla misleći da beba može da se popravi za jedan dan. Ujutru su mi uradili amniocentezu, a ja to veče i tu noć nisam osetila da mi se beba pomera. Narednog jutra sam otišla na ultrazvuk da bi mi tamo saopštili da je beba mrtva. Kada sam se vraćala u sobu srela sam doktora koji me je pre 10 dana primio i na otpusnoj listi napisao da je sve u redu, i napadnem ga kako nije mogao da ne vidi da je beba kalirala. On naravno pobegne, a mene odvedu u sobu", govori nam Vesna.

Nakon toga krenula je čitava procedura koja se Vesni zauvek urezala i zbog koje godinama nosi veliku bol.

"Stavili su mi vaginalete kako bi mi izazvali porođaj. Bila sam u sobi sa trudnicama koje su trebale da se porode, a do toaleta sam morala da idem kroz hodnik gde su mame sa bebama koje su se porodile, što nije u redu. Uveče sam dobila bolove. Govorim sestri, a ona mi kaže: 'Uzmi lopatu, ako krene da izbaciš'. Počinjem da vičem na nju da ne želim to da vidim. Oko ponoći sam dobila baš jake bolove, odvode me u salu i ostavljaju na stolu. Zvala sam ih da mi donesu vodu da se umijem, pravili su se da me ne čuju. Onesvešćivala sam se od bolova, i u 1:45 izbacila sam plod i nekako sam uspela da ih dozovem. Tada se pojavilo njih petoro. Prebacili su me u sobu, a onda me poveli u kupatilo da se sredim, i ja sam se u tom trenutku onesvestila. Sledeći dan su me otpustili kući, a iako je prošlo dosta vremena, ja i dalje imam košmare. Nikada posle toga se nisam usudila da opet ostanem trudna", zaključila je Vesna.

*** Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)