Vest da je Rijana ponovo u odmakloj trudnoći iako je u maju prošle godine dobila sina, isto kao i vest da je naša pevačica Marija Mikić ostala trudna samo 3 meseca nakon rođenja ćerke Đurđe, izazvala je brojne polemike. I dok mnogi tvrdi da to nije zdravo za žensko telo, a ni za buduću bebu, evo šta o svemu tome kažu stručnjaci i da li majke imaju razloga za brigu.

I Rijana i Marija su priznale da nisu planirale drugu trudnoću, ali su obe sa ponosom odlučile da je iznesu do kraja. Ali koliko vremena je potrebno da se telo oporavi ako je razlika između dve bebe malo jače od godinu dana? Evo šta kaže ginekolog.

"Da biste odgovorili na ovo pitanje, potrebno je da znate kakav porođaj je žena prethodno imala - prirodni ili carski. U prvom slučaju postoje pauze i manje od godinu dana, ali u idealnom slučaju, preporučeno je da ne planirate trudnoću tek posle godinu dana. Uprkos činjenici da je rođenje deteta divan proces u životu svake žene, to je i dalje veliki teret za telo. Njemu treba dati vremena da se oporavi i pripremi za sledeći porođaj. Na primer, da se nadoknadi nedostatak vitamina i mikroelemenata koji se potroše u trudnoći. Iz tog razloga je veoma važno da se napravi pauza od najmanje 12 meseci", kaže ginekolog i dodaje:

"Ako govorimo o porođaju nakon carskog reza, onda u ovom slučaju pauza treba da bude duža - od jedne i po do tri godine. Ali sve je veoma individualno i zavisi od stanja postoperativnog ožiljka žene. Kada se šav brzo i dobro formirao, onda je dozvoljena trudnoća i pre ovog perioda. U suprotnoj situaciji, može biti potrebna ponovna operacija ožiljka, pa je zato najbolje da se žena koja se porađala carskim rezom pre planirane trudnoće konsultuje sa lekarom."

Operacija, carski rez
Shutterstock Carski rez

Šta se dešava sa telom žene ako se porodi dva puta za godinu dana?

"Ništa strašno se neće dogoditi, žena može bezbedno da izdrži i rodi zdravo dete. Beba će i dalje uzimati sve što joj je potrebno iz majčinog tela. Dakle, čak i ako se trudnoća dogodi neplanirano, nije indikacija za prekid. Druga stvar je što telo žene može da bude iscrpljeno, što može imati uticaj na zdravlje kose, noktiju, zuba... Ipak, uvek je bolje planirati određenu pauzu između porođaja kako bi telo povratilo snagu", zaključuje ginekolog.

(Yumama)