Tragične ispovesti i loša iskustva žena nisu tu da uplaše buduće mame koje tek treba da se porode, njihova svrha je da skrenu pažnju javnosti šta se sve dešava u porodilištima širom Srbije. Mora da se stane na put akušerskom nasilju, koje čak može da dovede do smrti bebe. Još jedna hrabra mama odlučila je sa nama da podeli svoje loše iskustvo sa porođaja u GAK "Višegradskoj".

Mirjana iz Beograda se kroz svoju priču priseća tog 3.04.2014. godine kada je ginekolog poslao u bolnicu. Ona je u pripremnoj sali za porođaj bila nekih četiri do pet sati, dok nije došao doktor i odlučio da porođaja ipak neće biti. Sutradan oko 16.30 počinju bolovi:

" 04.04.2014. oko 16.30 počinju bolovi i primećujem sukrvicu. Otišla sam da kažem sestri jer sam se mnogo uplašila, tada su me pregledali i rekli da sam otvorena četiri prsta. Odveli su me ponovo gore gde su radili opet pripremu. Sad sledi najzanimljivije. Došli su studenti da mi stavljaju infuziju, bilo je njih četiri ili pet i svi su me boli u obe ruke barem po dva puta. Krenuli su jos jači bolovi, došle su babica i doktorke, sećam se da su nešto pričale dok jedna doktorka nije uzela mobilni i slikala me na stolu polugolu i smejala se. Ja sam ćutala nisam htela ništa da kažem jer su bolovi bili neopisivi", počela je svoju priču mama iz Beograda.

Prema njenim rečima oko 21 časa bolovi su bili sve jači i jači dok su doktori samo ulazili i izlazili i stalno je ućutkivali rečima: "Ne viči, to nije lepo!". Tako je bilo sve do ponoći kada je krenuo porođaj.

"Oko ponoći krenuo je porođaj onda su došli dva, tri doktora i babica. Ja sam izgubila snagu, nisam mogla više da guram od bolova, doktor je seo na moj stomak, počeo je da gura i iz par puta beba se rodila, sve je prošlo dobro", rekla je Mirjana i dodala da kada je mislila da je najgore prošlo, pakao je tek usledio.

ušivanje-porođaj.jpg
Shutterstock Ušivanje nakon porođaja

"Posle nekog vremena došla je doktorka da me ušije. To je sve radila na živo bez ikakve anestezije, svaki ubod sam osetila i od bolova su mi se noge tresle. Kada su sve završili prebacili su me u sobu. Međutim, drugi dan kada sam otišla na kontrolu ustanovili su mi da je prilikom ušivanja zaboravljena gaza unutar vagine. Na tom pregledu su konstatovali da je početak sepse i počeli su da mi daju injekcije dva do tri puta dnevno. Horor sam prošla!", objasnila je Mirjana.

Iako su nakon deset dana ona i beba izašle iz bolnice, na otpustu je dobila terapiju zbog koje nije smela da doji:

"Na otpustu dali su mi neki lek da nastavim terapiju kod kuće. Niko mi nije rekao da je lek jak i da ne smem da dojim bebu, nego sam slučajno pročitala u uputstvu. Iako sam otišla ponovo da mi promene terapiju, nisu hteli. Tek kada sam otišla privatno kod ginekologa dao mi je terapiju uz koju mogu da dojim bebu", rekla je na kraju mama iz Beograda.

*** Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)