Na adresu Yumame sve više stižu ispovesti žena iz cele Srbije o "paklu" koje su prošle u porodilištima. Iako neke o lošem iskustvu pišu sa gorčinom, ali su srećne što im je dete živo i zdravo; ima i onih koji su zbog "loše procene ili greške lekara" izgubile bebu na porođaju. Jedna od takvih priča je upravo sledeća.

Sara je na samom početku svoje ispovesti navela da je u avgustu i septembru 2022. godine nekoliko beba mrtvorođeno u Kraljevačkom porodilištu - iz zdravih i urednih trudnoća:

"Među njima je nažalost i moja beba. Informacija je pouzdana, čak jednu ženu i lično poznajem. Želim da podelim svoje iskustvo jer se po tom pitanju apsolutno ništa nije desilo", istakla je Sara i dodala kako je njena trudnoća bila uredna i da je redovno išla na preglede:

"Termin porođaja bio je 6.9.2022. Trudnoća bez ikakvih komplikacija. Trudnoća vođena i u državnoj bolnici, ali i privatno. Svaki ultrazvuk uredan. Kako se bližio termin porođaja krenula sam na redovne CTG preglede, koji su takođe uvek bili uredni. U četvrtak, 8.9.2022. na kontrolnom CTG-u uočava se tahikardičan CTG i ja ostajem u porodilištu, jer je termin prošao dva dana. Tada mi doktorka kaže: 'Ako ne krene prirodan porođaj do ponedeljka, radićemo carski'. Meni je potpuno svejedno, misleći da sam sada u porodilištu, na sigurnom i da ništa neće moći da krene po zlu. Verovala sam im", započela je svoju priču Sara.

Prema njenim rečima svaki CTG kasnije bio je uredan, i uveravali su je da ne postoji nikakav problem. Tako su dani prolazili i ništa se nije dešavalo. Onda su rekli da sačeka još koji dan, jer je praksa da se toleriše sedam dana posle probijenog termina.

porođaj-lekar.jpg
Shutterstock Porođaj

"Prolazi i sedam dana ali ništa - doktor kaže da je po prvom ultrazvuku termin bio 10.09. i da će se oni voditi time, jer je taj prvi ultrazvuk najpouzdaniji. Ja, naravno, verujem. Deset dana nakon mog termina indukuju mi prirodni porođaj i dete se rađa mrtvo. Nakon 40 minuta reanimiranja na stolu pored mene nije postojao nijedan otkucaj srca. Obdukcioni nalaz pokazao je insuficijenciju (prestaralost) posteljice", objasnila je Sara i dodala:

"Da napomenem, prilikom ležanja u bolnici pre porođaja jedini pregled na dnevnom nivou bio je rađen CTG. Doktorka koja mi je vodila trudnoću je bila odsutna i uvek je morala da pozove dežurnog lekara da bi me pregledao. Zar to nije njihova dužnost, obaveza? Takođe je zvala da mi se uradi kontrolni ultrazvuk i protoci. Kada sam pitala doktora koji je radio ultrazvuk, za težinu bebe i posteljicu, on mi je odbrusio da je njemu rečeno da uradi samo protoke i da je to u redu. Kasnije mi je rekao: 'Eee, lako je da se uđe u porodilište, teško je da se izađe'."

Sara je na kraju svoje tragične priče istakla da je njeno iskustvo dokaz kako doktori najlepši dan u životu mogu da pretvore u pakao.

"Želim da ovu priču čuju svi, da se više nikada nikome ne ponovi. Ako nemamo adekvatne doktore u Kraljevu, neka zatvore porodilište. Bolje i da ga nemamo, bar da znamo da moramo u drugi grad, nego da ga imamo ovakvo kakvo je sad."

*** Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)