U većini slučajeva mleko u grudima nadođe do trećeg dana nakon porođaja, međutim postoje određene situacije kada je potrebno duže vremena. Iako stručnjaci ističu da je za bebu najvažnije prvo mleko ili kolostrum koji se pojavljuje odmah nakon rođenja, i da kremasto nleko počinje tek trećeg dana, to nije uvek pravilo ali često utiče na žene da jako brzo odustanu od dojenja jer smatraju da ga nemaju.

Međutim, ako odstupate od pomenutog pravila to ne ne znači nužno da nećete moći da dojite vašu bebu, nekim ženama je potrebno i duže vremena da uspostave laktaciju. Kašnjenje mleka može da bude posledica kombinacije mnogih razloga, u ovim situacijam najčešće dolazi do kasnije laktacije.

Ako ste dobili prvu bebu, moglo bi da se dogodi da vam mleko nadođe tek oko petog dana nakon porođaja. sa svakom sledećom bebom, mleko će najverovatnije stići ranije. Ista situacija može da se desi ako ste imali dug i težak porođaj i još ste bili pod uticajem anestetika ili analgetika, može da se dogodi da mleko krene sa zakašnjenjem.

Imali ste carski rez je najčešći razlog kasnije laktacije, ali je pogrešno uverenje da žene koje su ga radile ne mogu da doje.

Dojenje, porodilja, babica
Shutterstock Babica pomaže porodilji da doji bebu

Iako je vaše telo sposobno da proizvede mleko već krajem drugog tromesečja, rani kraj trudnoće, stres od preranog porođaja i nemogućnost dojenja bebe odmah nakon porođaja mogu da odlože laktaciju. Ako ste odvojeni od bebe jer je u inkobatoru, a primetili ste da mleko nadolazi obavezno koristite pumpicu kako bi stimulisali proizvodnju.

Ukoliko imate poteškoće da vam dete prihvati vaše mleko ili da uhvati bradavicu, to može da bude stresno,ali nikako nemojte da osustajete uz stručnu pomoć savaka poteškoća može da se prevaziđe. samo ako budete uporni. Ako bolujete od dijabetesa, takođe može da bude prepreka za za početak proizvodnje mleka, takođe i ako imate neki hormonalni problem. Važno je da dojite bebu na zahtev,jer što više beba bude vukla to će mleko samo od sebe da nadolazi.

Prekomerna težina takođe može da bude velika prepreka, kao i luteisnke ciste jajnika koje proizvodi testosteron. One obično nestaju same od sebe za nekoliko nedelja što omogućuje nesmetano dojenje bebe. Ukoliko zaista želite da dojite, nemojte odmah odustajati, probajte zajedno sa bebom da uspostavite laktaciju, a za svaki ozbiljniji problem konsultujte se sa lekarom.

(Yumama)