Svaka trudnice željno iščekuje trenutak kada će da ugleda svoju bebu, ali isto tako strepi od samog porođaja. Najveći strah budućih mama je upravo taj da li će stići na vreme u porodilište i kako da prepoznaju da je porođaj krenuo.

Kontrakcije i pucanje vodenjaka mogu biti jasan znak da porođaj kreće, ali često se dešava da trudnica nije dovoljno otvoreno, zbog čega je babica ili ginekolog mogu vratiti kući. Pošto je jako teško da sami proverite koliko ste otvoreni, ipak postoji siguran način da to saznate. Tajnu o tome koliko je grlić otvoren i kako porođaj napreduje će vam otkriti upavo jedna mala linija u predelu zadnjice poznata pod nazivom purpurna linija.

Purpurna linija

Ljubičasta, tamna linija pojavljuje se i proteže od rektuma do vrha rascepa na zadnjici prema kičmi. Kada dođe do vrha rascepa otvoreni ste 10cm. Ova linija normalno postoji i pre porođaja ali je drugačija, slabije vidljiva, roze boje. Kako porođaj napreduje ona postaje sve tamnija i izraženija. Najbolje je da je već u trudnoći pogledate i vidite kako izgleda kako biste prilikom porođaja uočili razliku.

Trudnica, lekar, ultrazvuk, trudnoća, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvuku

Studija koja je sprovedena 2010. godine, dokazuje postojanost i tačnost purpurne linije za mnoge žene. U ovoj studiji linija se pojavila kod 76% žena. Češće se pojavljivala kod spontanog nego kod indikovanog porođaja i kod žena koje su bile otvorene 7, 8 cm. Kod nekih žena činilo se da linija bledi pred potpunu dilataciju. Kod većine ovih žena linija se nazirala već kod 3,4 cm. Ranije studije su pokazale da se linija uopšte ne vidi kod svega 10% žena.

Objašnjenje zašto se ova linija pojavljuje nalazi se u predpostavci da se prilikom prolaska bebe kroz porođajni kanal vrši pritisak na vene oko krsta pa linija postaje sve tamnija.

Anestezija, porođaj, spinalna anestezija, epidural
Shutterstock Davanje anesteziju tokom porođaja

Korišćenje grafikona proširenja ljubičaste linije

3-6 cm ljubičasta linija = 1-2 cm proširena

Kada ste rašireni samo 1-2 centimetra, ljubičasta linija bi trebalo da bude duga približno 3-6 cm, počevši od vašeg anusa i vertikalno se proteže između zadnjice prema donjem delu leđa.

5-8 cm ljubičasta linija = 3-6 cm proširena

Kako napredujete kroz ranu fazu porođaja, tanka ljubičasta linija počinje da raste i produžava se duž pukotine. Kada ste prošireni za 3-6 centimetara, linija će verovatno biti otprilike 5-8 centimetara.

7-9 cm ljubičasta linija = 7-8 cm proširena

Na mestu gde vam je grlić materice proširen 7-8 centimetara, možete očekivati da će ljubičasta linija zadnjice biti negde između 7-9 centimetara. Imajte na umu da linija može biti veoma slabo vidiljiva ili podebljana, kao da je nacrtana flomasterom.

Kada budete otvorene za 9-10 centimetara (što se smatra potpunom dilatacijom i ukazuje na poslednju fazu aktivnog porođaja), tanka ljubičasta linija bi trebalo da bude duga približno 8-11 centimetara.

(Yumama)