Svaki roditelj sa velikom pažnjom bira ime za svoju bebu. Dok neki roditelji vole moderna i kratka imena, drugi ipak vode računa o značenju koje oni nose. Veliki je broj i onih koji se dive biblijskim imenima, pa ako spadate u tu grupu, a očekujete da se u vašu kuću uskoro useli jedan dečak, predstavljamo vam dva divna imena sa početnim slovom J.

U pitanju su biblijska muška imena Jovan i Jakov, i roditelji u Srbiji ih obožavaju.

Jovan

Širom sveta je poznato još od vremena proroka Jovana Krstitelja. Vodi poreklo od latinske reči Ioan – Ioannes ili Johannes, a takođe se smatra da je preteča ovog imena još jedno ime grčkog porekla – Johannes.

Bukvalni prevod imena Jovan glasio bi "Jehova je milostan", a u slobodnijoj interpretaciji "onaj koji je u milosti Božijoj". Takođe, veruje se da ime Jovan obezbeđuje bogatstvo i obilje, te da umnožava sve ono što je "na dobro i na korist čovečanstvu".

Beba, dečak
Shutterstock Beba dečak

Jakov

Smatra se prema da ime Jakov vodi poreklo iz staro-hebrejskog jezika (Jakob), ali da se pominje i u grčkom (Jakov) i u arapskom jeziku (Jakup), a kao svetac i prorok se Sveti Jakov poštuje, pored već pomenute hrišćanske religije, takođe i u judaizmu i islamskoj religiji.

U prevodu sa hebrejskog jezika, ima Jakov originalno potiče od reči "ya-aqob" što znači "sledbenik ili pratilac Božiji", ili pak od reči "aqeb" što ima značenje peta, i podrazumeva pomenuti način rođenja Jakova, a koji je svog brata blizanca "držao za nožnu petu", i to kako bi uspeo da "dođe na svet".

U prevodu sa grčkog jezika, ime Jakov koje potiče od reči ili tačnije od ličnog imena "Iakobos" znači "onaj koji je rođen da sledi Boga".

(Yumama)