Porođaj je poseban trenutak za svaku ženu, ali nažalost, mnoge žene iz porodilišta nose loše uspomene. Ono čega se najčešće sećaju jeste ophođenje zdravstvenih radnika prema njima koje su se tek porodile i kojima se u trenutku promenio život. Još jedna od majki koje nisu imale sjajno iskustvo ispričala nam je svoju priču.

Ona je svoju bebu donela na svet u KBC 'Dragiša Mišović' u Beogradu, i kako kaže, možda je nekome smešno sve ovo što je ona doživela, ali je vrlo važno da žene progovore o tome jer baš to možda jednog dana promeni standarde na koje smo sve 'navikle'.

"Nažalost, praksa vikanja i vređanja porodilja je nešto uobičajeno, akušersko nasilje je tek nešto malo strašnije, ali 'Bože moj, sve žene su to preživele, sve se zaboravi...' Nažalost, tako se to gleda kod nas", rekla nam je majka koja ni posle tri godine ne zaboravlja kakav 'tretman' je imala kao prvorotka, a ovo je njena priča:

"Kao prvorotka sam bila u porodilištu 'Dragiša Mišović' u Beogradu. Porodilište je na takozvanom 'baby friendly' programu. Jasno mi je bilo da će beba od prvog momenta biti pored mene, da ću se brinuti o njoj i sve je to u redu, ali iskreno, ni u snu nisam pomislila da će sestre i tehničari drugog dana nakon porođaja očekivati od nas da preuzmemo kompletnu brigu i odgovornost i da se neće uključivati uopšte! Samo su dolazile da daju dohranu u određeno vreme, a i tada su imale arogantan i hladan stav sa kakvim se ja ne obraćam ni životinjama, a kamoli ženama u najosetljivijem životnom periodu. Navedeni opis uključuje i pojedine neonatologe. Čast izuzecima. Priznajem, bila sam jako uplašena, hormoni su divljali, porodila sam se carskim rezom i rodila bebu od 4 kilograma i 200 grama. Rana me je bolela", ispričala nam je ova mama, a onda objasnila i šta se događalo drugog dana nakon porođaja, zbog čega i danas oseća tu gorčinu.

Beba, porođaj
Shutterstock Prvi susret mame i bebe posle carskog reza

"Drugog dana, kada su me skinuli sa aparata, sestra mi je dala u ruke bebu da je podojim. Ja unezverena, beba hipotonična, refleks sisanja jako slab, i na moje pitanje kako da je podojim, dobijam odgovor: 'Šta kako? Pa nije on tebe rodio nego ti njega! Prebacuj ga na drugu dojku'. A ja prvorotka, u životu nisam novorođenče uzela u ruke. Radio je tu još jedan tehničar koji je hteo da pomogne ali je imao vrlo hladan stav i očekivao je da će beba odmah savršeno da sisa. Za svaki neuspeh je krivio mene, nikada nije rekao da treba vremena, da ne mogu sve bebe odmah, da nisu ni sve bebe, ni sve žene iste... A moja želja da ga dojim bila je očigledna, pa zaboga, zar to u ovo vreme silikona i žena koje se na prvu odriču dojenja zbog svog komfora, nije dovoljan razlog da mi se jaže jedna lepa reč?"

Dojenje, porodilja, babica
Shutterstock Babica pomaže porodilji da doji bebu

Situacija je bila sve gora, kako nam mama kaže. Iako nije imala nikakvo iskustvo sa novorođenčetom, uspela je sve da savlada ali se plašila da drži bebu jednom rukom i da je opere. U toj situaciji je zamolila za pomoć, ali nije očekivala reakciju kakvu je dobila.

"Pozvala sam sestru i zamolila sam je samo da mi pomogne da operem bebu, a ja ću sve ostalo uraditi. Zaurlala je pred mojojm cimerkom: 'Sram te bilo! Treći dan si ovde" Ko će detetu du*e da pere kod kuće?' Da se razumemo, ja sam bila pristojna, smešila se i za svaku sitnicu zahvaljivala svima. Čim su me skinuli sa aparata, ustala sam i šetala, histerije nije bilo ni u najavi. Znam da ima žena koje su žilavije i jače, ali valjda smo u 21. veku apsolvirale da nismo sve iste", rekla nam je i poslala važnu poruku svim medicinskim radnicima koji su tada bili oko nje:

"Ako neko od aktera priče pročita ovo, želim da im poručim sledeće: da sam 90 odsto vremena sama brinula o svojoj bebi: presvlačila, kupala, hranila. Babe su živele u drugim gradovima, suprug je znao da provede celu radnu nedelju van kuće, na terenu. Beba je dojila koliko je mogla. Nijedna teorija o savršenom dojenju nije mogla da zasiti moju bebu, jer ja nisam imala dovoljno mleka. Moja beba je izrasla u divnog, zdravog i pametnog trogodišnjeg dečaka. Ja sam mama koja se nije libila da se odrekne karijernih šansi koje su stajale na dlanu, da bi se posvetila porodici onda kada joj je najpotrebnija. A vi, gospodo, stavite prst na čelo i razmislite kakvi ste to ljudi", zaključila je mama.

Mama, beba, porodilja, novorođenče
Shutterstock Porodilja i njeno novorođenče

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)