Pričama iz porodilišta nikada kraja. Mame su rade da podele svoja iskustva kako bi ukazale na ono što su one proživele i upozorile druge žene šta mogu da očekuju, ali i da se potrude da ne dozvole da se to njima dogodi. Jedna takva priča dolazi nam od mame Vedrane koja kaže da svoju priču iz porodilišta želi da zaboravi, ali joj jednostavno ne ide. Kako kaže, svesna je da je to događaj koji bi trebao biti najlepši u životu žene, ali medicinske sestre, babice i doktori su joj, nažalost, taj dan pretvorili u noćnu moru.

"Nakon što mi je prošao termin, zadržana sam u bolnici. Sutradan su mi rekli da je beba spremna za porođaj, iako ja nisam osećala bolove. Odveli su me u salu, probušili vodenjak, uključili indukciju, dali epidural i za 4 sata su me porodili. Imala sam rupturu koju su ušivale dve doktorke na praksi. Trajalo je duže od pola sata, a onda je došao doktor i rekao da ništa nije dobro, uzeo deblji konac i ponovo me ušio. Bolovi su bili nepodnošljivi. Tokom porođaja nisam pustila glas, ali tada me je čula cela bolnica", započela je svoju priču mama Vedrana.

Međutim, sve bi to prošlo i ona bi jednostavno uspela da nastavi dalje i zaboravi, da nije došlo do komplikacije.

"Rana koju su toliko dugo ušivali se nakon par dana razašila, a to niko nije video", rekla nam je, ali to nije sve kada su njene muke u pitanju.

"Dok sam ležala u bolnici, osetila sam upalu desne dojke. To nisu bili čvorići nego ploča. Molila sam sestre da mi pomognu, ali one su mi govorile da to samo mleko koje nadolazi. Pri izlasku iz bolnice znala sam šta me čeka - masiranje, obloge, kupus, izdajanje, muke... Temperatura preko 39 stepeni koja nije spadala, a ja 'ni na nebu, ni na zemlji'. Više puta sam išla u bolnicu, vraćali su me, govorili da je od dojke, pa i da imam koronu i slično", rekla nam je Vedrana, a onda otkrila šta je zapravo bio njen problem zbog kog je umalo izgubila glavu.

"Dobila sam infekciju. Pokupila sam bolničku bakteriju i umalo dobila sepsu i umrla. U zadnji čas sam primljena u bolnicu. Pri izlasku iz bolnice, jedan doktor mi je rekao da prvo odem u crkvu jer sam zahvaljujući Bogu živa. To je ukratko moja priča, ali ima još toliko pojedinosti, toliko situacija, toliko neprofesionalnog ponašanja, toliko stavova od strane medicinskih radnika, da bih mogla roman da napišem", zaključila je mama Vedrana.

Bolnica, žena
Shutterstock Žena u bolnici

*** Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)