Trudnoća je divno iskustvo. To je vreme kada ste srećni, nervozni i uzbuđeni - sve u isto vreme. Devet meseci trudnoće će vas, bez sumnje, ojačati i bićete spremne da prihvatite majčinstvo. Ali postoji i ona manje glamurozna strana, a to je porođaj i stvari koje mogu da vas iznenade i da se zbog njih postidite.

Mnoge žene, posebno ako im je to prva trudnoća, plaše se porođaja. To nije ništa novo jer se svako ljudsko biće plaši stvari kroz koje nikada nije prošao, ali verujte u sebe i svoju bebu, u medicinski tim koji će biti uz vas, i znajte da se svaka od nas koja je trudna mora poroditi, bilo da traje 10 minuta ili 10 sati, i savršeno ćete se snaći u tome, a kada sva ta nepoznanica prođe, u rukama ćete držati svoju medalju.

Rođenje deteta je veliko iskustvo, bez obzira da li se uneredite na porođajnom stolu, upiškite, povraćate odjednom, nemojte da se stidite. To je prirodan način vašeg tela da kaže da stvari idu u pravom smeru. Evo nekih stvari koje vam niko neće reći da možete da očekujete na porođaju:

Povraćanje

Normalno je da imate mučnine tokom porođaja, ali i da povraćate bez upozorenja. Pomirite se sa tim, dozvolite babici da vam osveži usta gazom natopljenom vodom ili kockicama leda dok vaša beba ne izađe i pozdravi vas.

Porođaj, žena, kontrakcije, bol
Shutterstock Žena na porođaju

Velika i mala nužda

Tokom porođaja, za guranje bebe koristićete iste mišiće koje koristite i kada vršite veliku nuždu. Imaćete veliki pritisak na porođajni kanal i kada pokušate da gurnete bebu i hormoni uključeni u pražnjenje creva će biti u punom zamahu. Ne možete da sprečite nuždu ili napade dijareje tokom ili pre porođaja, jer sve mora da se izbaci iz vašeg sistema za varenje kako bi se napravilo mesto za bebu.

Takođe, možete nekontrolisano piškiti tokom porođajnih kontrakcija jer će beba da vam pritiska bešiku. Mišići karličnog dna će se vremenom istegnuti i zategnuti, zbog čega ćete izgubiti kontrolu nad bešikom tokom porođaja. Dakle, ne brinite previše o tome jer su to apsolutno normalne stvari.

Gasovi

Kako se bližite porođaju, primetićete da imate mnogo gasova u stomaku. Kada gurnete svoju bebu da joj napravite put da izađe, možda ćete ispuštati gasove bez upozorenja i neočekivano, ali nemojte da se stidite toga.

(Yumama)