Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEKE ŽENE SE BOJE POROĐAJA: Nisi sama u tome, češće je nego što misliš, a ovi saveti će ti pomoći da prebrodiš strah

Strah od porođaja može biti vrlo naporan, evo kako da pobediš to i na najlakši način rodiš svoju bebu.

 Porođaj Izvor: Shutterstock

Najveće brige svake trudnice su porođaj, posebno kada se sa tim sreću prvi put. Važno je da znate da se priroda sama pobrinula za majke koje rađaju, da je sve predodređeno i da u svakom trenutku imate oko sebe tim koji će vam pomoći da što lakše prođete.

Zbog toga je važno brinuti o svom detetu koje se rađa, ali i o sebi. Nemojte biti strogi prema svom telu i emocijama, ugodite im, a ukoliko se osećate da niste spremni na sve to, potražite pomoć.

Zapamtite da u ovome sigurno niste sami, tu je podrška svih ljudi oko vas ali i tima stručnjaka koji svakodnevno porode na desetine žena. Imaćete lekare i babice koji će vas podržati u svemu i brinuti o vama najbolje što znaju. Oni imaju puno iskustva i u svakom trenutku ponudiće vam rešenje da se što bolje osećate.

Možda će vas zanimati

Saveti koji vam mogu biti od pomoći:

- Svakako recite babici kako se osećate jer će ona moći da vas uteši

- Razgovarajte sa nekim kome verujete, kao što je vaš muž, prijateljica ili neko od članova porodice

- Razmislite o načinu na koji želite da se porodite, napravite plan koji će vam pomoći da se osećate sigurnije

 Žena na porođaju
Žena na porođaju
Izvor: Shutterstock

- Uključite se u prenatalne školice. Imaćete priliku da upoznate žene koje su u sličnoj situaciji, ali i saznate šta se događa prilikom porođaja

- Izbegavajte da čitate ženske priče o dramatičnim porođajima na internetu. To će delovati obeshrabrujuće, a to vam sigurno ne treba

- Događa se retko, ali postoje i žene koje se toliko boje porođaja da ne žele da rode dete, pa čak iako stvarno jako žele da prošire svoje porodice. To stanje se zove tokofobija i može se dogoditi u svakoj trudnoći. Veliki strah od porođaja može uticati i na ženinu odluku o tome kako će roditi svoju bebu.

- Žene sa jakim strahom od porođaja često su anksiozne i depresivne

- Ljudima je obično teško da shvate kako neko može biti toliko uplašen zbog nečega što je "tako prirodno". Tokofobija je problem mentalnog zdravlja, nije neuobičajena ni strašna, ali žene koje je imaju treba da potraže stručnu pomoć

 Podrška trudnici sa strahom od porođaja
Podrška trudnici sa strahom od porođaja
Izvor: Shutterstock

Ono što je najvažnije jeste da ljudima oko sebe, a posebno babici i lekaru kažete kako se osećate. Oni sigurno mogu da vam pomognu i ohrabre. Anksioznost je stanje mentalnog zdravlja, a ne slabosti, nešto što će nestati samo od sebe ili za šta biste jednostavno trebali stisnuti zube, i pretrpeti. Ni babica ni lekar vas neće osuđivati zbog toga i učiniće sve da vam pomognu i da vas ohrabre.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica