Tokom trudnoće žene mogu da osete razne simptome, koji se razlikuju od žene do žene. Međutim, primećeno je da većina simptoma može da nestane tokom trudnoće, da bi se kasnije ponovo pojavili. Simptomi trudnoće mogu da dođu i da nestaju, i to je apsolutno normalno. Međutim, trudnice, posebno one koje kroz to prolaze prvi put, često su veoma zabrinute zbog raznih promena koje osete.

Svaka žena se razlikuje, pa dok jedna može osetiti jutarnju mučninu u prva tri meseca, druga može da se sa njima pati sve do porođaja, a treća ih nikada neće osetiti. Ali ovo su uobičajeni simptomi koje većina trudnica doživi u svakom tromesečju:

Prva tri meseca su, prema većini žena, najizazovniji period tokom trudnoće. To je period kada žene pokušavaju da se izbore sa promenama koje se dešavaju u njihovom telu. U ovom periodu žene obično osete mučninu, osetljivost u grudima, vrtoglavicu, glavobolju i grčeve stomaka.

Od trećeg do šestog meseca trebalo bi da imate period 'medenog meseca' trudnoće, jer izgleda da tada većina simptoma nestaje, a većina trudnica je mnogo opuštenija tada. Međutim, neke žene u ovim mesecima prijavljuju bolove u leđima, nadimanje, gorušicu, depresiju, anksioznost, zatvor... Takođe, često se javlja i žudnja za nekom hranom, a kod nekih žena se javlja i odbojnost prema hrani koju su do tada volele.

Od šestog do devetog meseca, odnosno u trećem tromesečju, žene mogu imati edeme zbog zadržavanja vode ili često mokrenje i nevoljno ispuštanje urina jer je materica povećana i pritiska bešiku.

Svi ovi simptomi mogu da variraju od žene do žene, a u nekim danima mogu i da nestanu, pa da se već sledećeg dana vrate, i to sa većim intenzitetom.

Šta znači kada bol u grudima dođe i nestane u trudnoći?

Bolne grudi dolaze i odlaze kako trudnoća napreduje. Mnogi simptomi dolaze i nestaju, što je normalno, ali se često i vrate kasnije u trudnoći. Možda vam deluje da simptomi nestaju, ali u stvari, oni se samo zamenjuju novim kako trudnoća napreduje.

Grudi
Shutterstock Trudnica oseća napetost u grudima

Da li to što nemam simptome trudnoće znači da ću imati pobačaj?

Ne, trudnoća bez simptoma ne znači i pobačaj. Svaka trudnoća napreduje drugačije, bilo da osećate simptome ili ne, ništa od toga ne ukazuje na pobačaj. Međutim, ako uobičajeni simptomi iznenada nestanu, posebno tokom prva tri meseca, to može biti znak pobačaja. Ako imate bilo kakvu sumnju, konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što donesete bilo kakav zaključak.

Zašto su simptomi moje trudnoće dolazili i odlazili sa 5 nedelja?

Sasvim je uobičajeno da mnoge žene u 5. nedelji trudnoće imaju simptome koji dolaze i prolaze. U stvari, samo polovina žena ima simptome trudnoće tokom ovog perioda. Otečene dojke, česta potreba za mokrenjem i jutarnja mučnina mogu da dođu i prođu, i to je sasvim normalno.

Zapamtite da je svaka trudnoća drugačija, pa će se i simptomi razlikovati. Ponekad je trudnoća bez ikakvih simptoma normalna kao ona sa teškim i intenzivnim simptomima trudnoče. Najbolja osoba koja će vas provesti kroz trudnoću jeste vaš ginekolog. Zato je važno da se uvek konsultujete sa njim pre nego što donesete bilo kakve zaključke.

(Yumama)