Svaka trudnica nosi svoje iskustvo sa porođaja. Dok jedni kude na sve strane, drugi iste te ljude kuju u zvezde, zavisno od toga šta očekujete ali i kako se sve kockice slože. Međutim, korona virus doneo je još komplikacija pa trudnice koje se zaraze sa njim, pored straha za svoj i detetov život, obično dobiju i vrlo neprijatne reči od medicinskog osoblja. Mama Milica Avramović bila je u takvoj situaciji, a sa nama je poželela da podeli svoje iskustvo.

"Prvo da napomenem da mi je vođenje trudnoće u GAK Narodni front preko GAK Višegradske bilo jako mučno. Što zbog pritiska koji je stalno kod njih bio preko 150 sa 110/120, sve zavisi koliko sam napeta, do cimanja od jednog do drugog doma zdravlja kako bih dobila adekvatne analize koje sam trebala da odradim zbog prijema u bolnicu i carskog reza koji je morao da se obavi. Dolazi 37. nedelja, moj odlazak u Višegradsku jer sam tamo odlučila da se porodim), radim CTG, pregled i razgovaram sa doktorima koji mi zakazuju prijem u bolnicu za 2. novembar. Tada sam dobila papir sa spiskom dokumenata koje treba da prikupim, a ukoliko porođaj krene ranije, da dođem i bez njih jer glavni papir imam. Nakon 5 dana dobila sam temperaturu 37.6, a samo dan pre toga sam radila antigenski test koji je bio negativan. Odlučila sam da se javim u bolnicu jer pored temperature imala sam i neke bolove", govori nam Milica.

Na prijemu u bolnicu nije lepo dočekana, poseban tretman oštrih reči dobila je kada je rekla da dolazi sa temperaturom.

"Izašla je doktorka već vidno nervozna, pitala me šta je bilo i kada sam rekla da mi nije dobro i da imam tu blagu temperaturu, odbrusila mi je besno: 'Šta si došla ovde sve da nas zaraziš?! Normalno je da imaš bolove kada si trudna, treba da se porodiš, beba pritiska kičmu!'Dolazi sestra, još gora od doktorke, i odvodi me u sobu za izolaciju. Ponovo mi je uradila test, a štapić mi je toliko duboko gurnula u nos da ja od suza i bola nisam mogla suprugu da napišem poruku i da mu objasnim šta se dešava. Pošto mi je test pozitivan, prebacili su me u Kovid odeljenje."

Trudnica, porodilja, bolnica, porođaj
Shutterstock Trudnica čeka porođaj

Na prijemu u Kovid delu sačekala ju je potpuno druga atmosfera. Sestra koja ju je dočekala je bila vrlo prijatna, a doktor koji je preuzeo njenu trudnoću i carski rez vrlo, vrlo ljubazan.

"Doktor koji je preuzeo moju trudnoću me je redovno obilazio, pitao da li imam neke želje i zamerke, ali i objašnjavao sve. Rekao je da ćemo uraditi carski rez, samo da mi se nalazi malo stabilizuju. Posle 4 dana, rodio se moj Vuk. Doktor je u kovid sali čak izvadio i telefon, slikao mi bebu i prosledio slike na Viber. Bio je tu za sva moja pitanja. Jeste da mi je ovo drugi porođaj, ali je prvi carski", govori Milica i objašnjava nam da je po izlasku kući imala problema i sa patronažnom sestrom zbog pozitivnog testa na koronu.

"Kada sam otišla kod doktora da skidam konce, prvo što me je pitao jeste da li dojim. Kada sam rekla da ne dojim, zanimalo ga je šta je razlog tome. Kada sam mu rekla da patronažna neće da mi pokaže jer sam bila pozitivna na koronu pa neće da mi priđe, a da ja ne znam jer prvo dete nije htelo da sisa, ostao je u šoku. Babice koje su bile tu pokušale su da mi demonstriraju i objasne, ali nisam uspela. Međutim, ono što ću zauvek pamtiti jeste ovaj divan doktor koji mi je mnogo pomogao i koji mi je na kraju rekao da je tu za šta god treba. Ta ljudskost je nešto što treba da bude na prvom mestu. Još ima takvih ljudi, i hvala im na tome", zaključila je mama Milica.

Anketa

Da li i vi doktora s aporođaja pamtite po najlepšim stvarima?

*** Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)